Kako zaštititi vino na visokim temperaturama
Postavljeno: 20.08.2023
Visoka temperatura negativno utiče na vino pa je leto period godine kada se vina najčešće kvare. Vino pod uticajem visoke temperature, vrlo brzo počinje da se menja, da se razvija u negativnom smeru i ukoliko se ne uoči na vreme, može da izazove ozbiljne probleme
Evo nekoliko saveta kako da sačuvate svoje vino od uticaja visoke temperature.
1. Proveriti količinu slobodnog sumpor dioksida
Sumpor dioksid je najvažniji zaštitnik vina od mikroorganizama i oksidacije. U tom smislu je važno da se redovno proverava količina slobodnog sumpor dioksida u vinu. Ukoliko je nivo sumpor dioksida nizak, treba ga povećati.
2. Sprečiti naknadnu fermentaciju
Ukoliko je u vinu zaostala neka količina šećera posle fermentacije, velika je verovatnoća da će sa porastom temperature započeti ponovo. To se može sprečiti tako što će se vino flaširati ili dodati vinobran.
3. Pokrenite malolaktičku fermentaciju
Malolaktička fermentacija je prirodni proces koji se dešava u vinu i koji pomaže da se vino stabilizuje. Ukoliko se malolaktička fermentacija ne desi, vino može da postane kiselo i neukusno. Da bi se pokrenula malolaktička fermentacija, mogu se dodati bakterije mlečne kiseline u vino.
4. Dopuniti sudove
Vino treba da u potpunosti popunjava sudove. To će smanjiti kontakt vina sa kiseonikom i sprečiti oksidaciju.
5. Smanjiti temperaturu u podrumu
Ako je moguće, smanjiti temperaturu u podrumu na 12-15 stepeni Celzijusa. To će usporiti proces starenja vina i sprečiti da se vino pokvari.
6. Redovno čistiti podrum
Redovno čišćenje podruma će pomoći da se spreči kontaminacija vina mikroorganizmima.
7. Flaširajte vino
Flaširanje vina je najbolja zaštita od uticaja visoke temperature. Flaširano vino se može čuvati u frižideru ili na nekom drugom hladnom mestu.
Pridržavanjem ovih saveta moći ćete da sačuvate svoje vino od uticaja visoke temperature.