Jutka se vratio u Brus, a nema prepreka ni da se vrati u politiku

Postavljeno: 25.04.2021

Bivši čelnik opštine Brus Milutin Jeličić vratio se kući nakon tromesečne odslužene kazne zatvora u Ćupriji po presudi za krivično delo nedozvoljene polne radnje, i ostaje da se vidi da li će se ponovo aktivno baviti politikom za šta ne postoje zakonske barijere. Mandat u lokalnom parlamentu gde predvodi opozicionu GG “Za moderan Brus” ne bi mogao da ponovo preuzme samo da je bio pravosnažno osuđen na period duži od šest meseci bezuslovne zatvorske kazne, kako je predviđeno Zakonom o lokalnim izborima

Regulativa je jasna, ali Jutkina bivša saradnica Marija Lukić, koja je prijavila u to vreme predsednika opštine kruševačkoj policiji marta 2018. godine nada se da Jutka neće više biti u prilici da ponovo svoje ponašanje iz prošlosti.

– Nadam se da društvo neće u budućnosti abolirati takve pojave, a da Jeličić neće više biti u prilici i poziciji da se ponaša kao što je to ranije činio – izjavila je Marija Lukić.

Jeličić se za sada nije oglasio, i jedino što se od njega moglo čuti je kako je 90 dana iza rešetaka proveo “dobro”. Nije bio raspoložen za dodatna pitanja novinara koji su ga sačekali ispred zatvora u Ćupriji. Očigledno da nije bilo raspoloženja ni da se iznenada pojavi i na sednici lokalnog parlamenta gde je zasedanje počelo istog dana kada se našao na slobodi.

U odborničkim klupama, Jutka predvodi GG “Za moderan Brus”, opozicionu grupu koja je nakon lokalnih izvora osvojila sedam mandata. Vlast u opštini pripala je naprednjacima, koji su osvojili 16 mandata, dok su tri pripala SPS, dva GG “Za Brus”, a jedan mandat – PUPS. Pri glasanju za izbor skupštinskih i opštinskih vlasti, Jutka prošle godine prisustvovao. Aktivan je bio i u predizbornoj kampanji.

Milutin Jeličić-Jutka vodio je sa kraćim prekidima Brus blizu dve decenije: kao predsednik OO Nove Srbije u dva predsednička mandata, do 2008. godine, kroz dva poslanička mandata (2003-2006. i 2008-2012), i kao kadar NS, a potom SNS od 2015. godine do juna 2019. godine, kada je podneo ostavku. U jednom trenutku rečeno je da će biti na poslaničkoj listi SRS, ali podrška Vojislava Šešelja na Jutkinim suđenjima pred Osnovnim sudom u Kruševcu bila je kratka, koliko i politički brak sa radikalima.

I.R.

Jutka na sudu

Jutka je u zatvoru bio od 25. januara, nakon što je prethodno odbijena njegova molba za odlaganje zatvorske kazne kroz dve instance: Osnovni sud u Brusu i Viši sud u Kruševcu, koji je nepuna dva meseca ranije i opravosnažio osuđujuću presudu kruševačkog Osnonvog suda u slučaju nedozvoljenih polnih radnji. Za krivično delo polno uznemiravanje (slanje SMS i MMS poruka) je oslobođen. Predmet je interesovanja ovdašnjeg pravosuđa i po drugim osnovama.

Ostale vesti

back-to-top