Velika akcija čišćenja Srbije: I Kruševljani zavrnuli rukave

Postavljeno: 25.04.2021

Na inicijativu udruženja “Eko straža”, danas je organizovana velika republička akcija čišćenja na 54 lokacije, od kojih je jedna u Kruševcu. Sugrađani, okupljeni u neformalnoj grupi “Čistači” prikupili su oko 100 džakova smeća za samo dva sata

– Ovo je naša šesta akcija koju sprovodimo u Pakašničkoj šumi, a prva republička akcija u kojoj učestvujemo. Digla se Srbija od Vojvodine do Vranja, ovo je jedna građanska inicijativa, vanstranačka, sa jednim ciljem, a to je da se digne svest ka očuvanju prirode. Drago mi je da su ljudi prepoznali da je bitno da ovu planetu ostavimo zdravu i čistu našoj deci – kaže Sanja Gajić, sugrađanka koja je okupila ljude u neformalnu grupu “Čistači” i prijavila ih za ovu republičku akciju.

– Moj motiv je da ova šuma bude prijatna za šetnju, međutim, koliko god se mi skupljali, imam utisak da ovo ne može da se očisti jer narod ne vodi računa. Rezultata ima, mi očistimo, ali se smeće ponovo pojavi – objašnjava Tomislav Coca Rupnik, penzioner.

Da su ovakve akcije korisne najmlađima pokazala je svojim primerom Aleksandra Milutinović, koja već treći put učestvuje u akciji sa svojom kćerkom Krunom.

– Naš ideal je čista priroda. Kruna uvek ide sa mnom, sviđaju joj se ovakve akcije. Ona uvek ponese svoj specijalni štap za skupljanje smeća kad idemo u akciju – ističe ona.

Vukašin Ilić, vlasnik firme “Clean & fresh 037”, podržao je akciju doniranjem džakova za skupljanje smeća.

– Lično učestvujem u skupljanju smeća, mislim da pojedinac može dosta da doprinese na taj način što će drugima dati primer da čiste okolinu, a pre svega da je ne zagađuju. Važno je da nam prirodna ostane zdrava. Apelujem na sve privrednike iz Kruševca, da se uključe u akciju donacijama u vidu potrošnog materijala, rukavica, džakova – navodi on.

Sugrađanin, Nemanja Lakićević, kaže da mu je drago što je deo ove akcije, ali smatra da smeće nije jedini problem u Pakašničkoj šumi.

– Zaista mi je drago da vidim ovoliki broj Kruševljana koji žele da svojim angožovanjem daju doprinos čistijem životnom okruženju. Iako oni nisu doprineli ovako lošem stanju u Pakašničkoj šumi, bili su spremni da odvoje vreme i zavrnu rukave, što smatram velikim iskorakom u ekološkoj svesti na nivou grada. Obilje smeća nije jedini problem koji je prisutan u samoj šumi. Kada god ovde dođem vidim sveže panjeve, što naravno impliciraa na seču za koju sam siguran da može da se okarakteriše kao krađa šume. U više navrata sam čuo da su sa ovim problemom upoznati i JKP Kruševac i ekološka inspekcija i komunalna policija i Srbijašume, ali iz nepoznatog razloga niko ne reaguje što je sramotno. Smatram ovu šumu za naš Košutnjak i moramo je očuvati i unaprediti po svaku cenu – kaže on.

Plastična ambalaža, limenke, pikavaci, kesice grickalica, ali i čitave kese otpada iz domaćinstva zagađuju jedinu Kruševačku šumu. Četrdesetak Kruševljana, naoružanih rukavicama i kesama skupilo je više od 100 džakova smeća koje je potom pokupilo Javno komunalno preduzeće Kruševac i odnelo na deponiju.

– Imamo odličnu saradnju sa Javnim komunalnim preduzećem, uvek nam izađu u susret. Direktorka je dala inicijativu da organizujemo zajedničku akciju, tako da ćemo sredinom maja krenuti sa sređivanjem Rasine – najavljuje Sanja Gajić

Marija Stanković

Ostale vesti

back-to-top