Jubilej Kola srpskih sestara Kruševac – Tri decenije nesebičnog davanja

Postavljeno: 22.09.2022

Sećanjem na učinjeno tokom protekle tri decenije, na brojne akcije, darivanja, posvećenost onima kojima je pomoć bila neophodna, na lepe, ali i teške trenutke, članice Kola srpskih sestara Kruševac obeležile su značajan jubilej, trideset godina od obnavljanja rada u Kruševcu, te obeležile slavu Kola, Malu Gospojinu. Pod geslom „Humanost – način života“, pod kojim članice inače žive i rade, održane su svečana akademija i izložba fotografija.

U istorijatu Kola srpskih sestara, na koji nas je svečana akademija podsetila, zabeleženo je da je osnovano u Beogradu 1903. godine, 28.avgusta, kao  kulturno, prosvetno, patriotsko i humanitarno društvo. Ubrzo je podružnica osnovana u Kruševcu, a na njeno čelo stala je učiteljica Ljubica Čerević.

Kolo srpskih sestara aktivno je radilo do kraja Drugog svetskog rata, kada mu nova vlast oduzima imovinu i zabranjuje rad, karakterišući ga kao buržoasko i velikosrpsko. Inicijativa za obnovu, koja je 1990. godine krenula iz Beograda, ubrzo se proširila po Srbiji, neretko pod okriljem Srpske pravoslavne crkve. Rad kruševačkog sestrinstva obnovljen je dve godine kasnije, na inicijativu aktivistkinja Crvenog krsta.

Među 50-ak žena, koje su se 24.juna 1992. okupile na osnivačkoj Skupštini, za prvu predsednicu obnovljenog Kola izabrana je Ratomirka Dinić. Nju je 1996. godine nasledila Vidosava Narančić, a dve godine kasnije Slavica Davidović, koja je bila predsednica do 2014. godine.

– Najveći utisak na mene je ostavio onaj ratni period, kada smo bili okruženi izbeglicima, raseljenim licima, ljudima koji su ostali bez domova, bez posla. Međutim vreme je pokazalo da je svaki period  težak, evo i sada imamo ljude koji žive na marginama. Nadale smo se, da će naš posao, u nekom momentu biti usmeren ka drugim delatnostima, razvijanju pismenosti, dečijim konkursima, ali se ispostavilo da nam se stalno ponavljaju teški periodi – ustisak je počasnice predsednice, Slavice Davidović, koja je na čelu ovdašnjeg Kola bila skoro dve decenije.

Snežana Stajković,  predsednica Kola srpskih sestara Kruševac, rad Kola opisuje rečenicom: „Naša misija je u davanju  i zato mi imamo samo ono što smo drugima darivale“, podsećajući na brojne aktivnosti koje ova organizacija svake godine sprovodi:

– Pažnja našeg društva oduvek je bila usmerena ka ugroženim, starim i iznemoglim licima, bolesnoj i deci bez roditeljskog staranja, deci sa invaliditetom, mnogočlanim porodicama. S ponosom možemo da kažemo, da je iza nas mnogo uspešnih godina. Sve planirane, a neretko i neplanirane, a započete, aktivnosti Kola  su realizovane.  Za to je bilo potrebno uložiti mnogo napora, truda i sredstava, ali članice Kola znaju, kako se korača putem gde staza nema, kako se prevazilaze prepreke i stiže do cilja – poručila je ona.

Članice Kola srpskih sestara Kruševac, sopstvenim donacijama te sredstvima koja daruju dobričinitelji i prijatelji Kola, svake godine sprovode mnoge akcije, a posebno su ponosne na akcije  namenjene najmlađima i najstarijima.

– Posebno mesto u našim srcima imaju deca Doma „Jefimija“. Susrećemo se na praznike, na dan naše krsne slave, za Materice, na Svetog Savu i Vaskrs, kada ih darujemo tortama i slatkišima i s ljubavlju ukrašenim jajima.  Na najradosniji hrišćanski praznik obilazimo i darujemo sve dežurne službe, a ne zaboravljamo ni naše najstarije. Korisnike Gerontološkog centra, koje poklonima obradujemo i na Dan starih i  Svetog Savu, uz mnogo iskrenih emocija na obe strane. Redovno pomažemo brojna staračka i samačka domaćinstva, višečlane romske i porodice u stanju socijalne potrebe. Nagrađujemo i najbolje Svetosavske učenike,  akcijom „Čepom do osmeha“ obezbeđujemo  sredstva za nabavku ortopedskih pomagala – samo je deo aktivnosti na koje je podsetila Stajkovićka.

Da se rad Kola srpskih sestara nikada više ne prekida poželeo je, čestitajući im slavu i značajan jubilej, protojerej stavrofor Dragi Veškovac, sekretar Eparhije kruševačke:

– Daj Bože da taj rad uvek u kontinuitetu traje, onako kako je zamišljen u početku, a po blagoslovu  naše svete crkve.

U umetničkom delu programa nastupili su crkveni hor „Sveti Knez Lazar“, hor „Biser“ te KUD „Spasovdanski vez“ iz Drenovca kod Paraćina. Izložbu „Humanost – način života“ pripredila je Vesna Bogdanović, članica kruševačkog Kola.

J.B.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top