Još jednom o izborima za Savete mesnih zajednica – Da li su zaista građanski?

Postavljeno: 29.11.2021

Manje od 14 odsto birača izašlo je na jučerašnje izbore za Savete mesnih zajednica na području Kruševca. Iako je reč o građanskim izborima, na kojima kandidati ne učestvuju kao pripadnici stranaka, nedugo nakon zatvaranja biračkih mesta oglasila se Srpska napredna stranka tvrdnjom da je pobedila na pomenutim izborima!?

Naime, na zvaničnoj fejsbuk stranici kruševačkog odbora Srpske napredne stranke navedeno je da su „na izborima za članove Saveta mesnih zajednica u Kruševcu kandidati iz redova Srpske napredne stranke odneli ubedljivi pobedu“.

Od 54 mesnih zajednica ostvarena je pobeda u svih 54 mesnih zajednica, a od 502 kandidata SNS je osvojio 497 mandata – navedeno je u pomenutoj objavi.

Na osnovu tih podataka javnost je saznala da je praktično od 598 kandidata, koji su se prijavili za pomenute izbore, 502 iz redova Srpske napredne stranke. O stranačkoj pripadnosti kandidata tokom izbornog procesa nije bilo reči, makar ne javno i glasno…

Predsednik Skupštine Grada Kruševca Predrag Vukićević, za KruševacGrad, povodom pomenute objave, kaže da su izbori građanski te da Srpska napredna stranka kandidatima nije davala podršku prilikom prijavljivanja.

Izbori su građanski, građani su se prijavljivali. Partija ne može da utiče na to ko će da se prijavi, mi u Kruševcu imamo 23 hiljade članova. Srpska napredna stranka kandidatima nije davala podršku. Međutim, zadovoljstvo mi je ako građani kažu da pripadaju partiji, meni je čast jer i sam pripadam toj stranci – kaže Vukićević.

Napominje da stranka ne može da spreči svoje članove da se, ukoliko žele, kandiduju na građanskim izborima, a kao pozitivno ocenjuje to što su oni spremni da učestvuju na takvim izborima te da rade za dobrobit svojih komšija i zajednice.

Odgovarajući na naše pitanje o maloj izlaznosti birača Vukićević podseća da je izlaznost na tim izborima tradicionalno značajno manja nego na stranačkim izborima, te da je na ranijim izborima na području Kruševcu bila između 14 i 17 odsto.

Grad Kruševac se, kao organizator ovih izbora, potrudio da preko medija obavesti građane o održavanju izbora. Praksa je da se za njih ne šalju pozivi građanima i možda je to razlog zbog koga građani nisu dovoljno obavešteni o njihovom održavanju. Da stranke imaju uticaj i izlaznost bi sigurno bila veća – zaključuje on.

Podsetimo, Predrag Vukićević je, kao predsednik Skupštine Grada, 15. oktobra raspisao izbore za članove Saveta mesnih zajednica. Kandidati su se, uz potpise po desetoro građana sa područja njihove mesne zajednice, odnosno naseljenog mesta, prijavljivali do 10. novembra. Trebalo da je od 609 kandidata bude izabrano 513 članova Saveta mesnih zajednica, ali se za četiri naseljena mesta nije prijavio dovoljan broj kandidata te se od 598 prijavljenih, biralo 496 članova.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top