Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji – tema novog projekta CINK-a

Postavljeno: 11.03.2022

Novinari u Srbiji svakodnevno suočavaju sa problemima prilikom obavljanja svog posla i često su izloženi verbalnim i fizičkim pretnjama. Zato je, kaže Slaviša Milenković, predsednik Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac, projekat “Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji”, važan za izgradnju bezbednijeg okruženja i podrške za profesionalan rad novinara.

Projekat, objasnio je Slaviša Milenković na konferenciji za novinare, ima za cilj da unapredi bezbednost novinara u četiri okruga Centralne i Južne Srbije, Rasinskom, Nišavskom, Pomoravskom i Raškom, kroz proces edukacije i umrežavanja za zajedničko delovanje i podizanje svesti građana i relevantnih aktera na lokalnom nivou.

Da je bezbednost novinara i u ovim regionima ugrožena, Milenković je ilustrovao najnovijim slučajevima koji su se dogodili samo u poslednjih desetak dana:

Pre dva dana u jednom lokalu u Leskovcu napadnut je kolega Dragan Marinković, urednik portala Rešetka. Nekoliko nedelja ranije napadnut je dopisnik TV N1 iz Niša Milan Stojanović dok je obavljao svoj posao. Početkom decembra uredniku jagodinskog portala “Central Media” Goranu Jevremoviću policija je došla na vrata redakcije da bi ga upozorila da ne ide na blokadu puteva. Svi ovi primeri govore kako je neophodno raditi na informisanju javnosti o ugrožavanju bezbednosti novinara ali i na njihovom horizontalnom povezivanju rekao je Milenković.

Projektne aktivnosti će obuhvatiti organizovanje četiri okrugla stola o bezbednosti novinara, po jedan u svakom od četiri okruga, organizovanje debate novinara, jednodnevnu obuku za reagovanje novinara u slučajevima kada im je bezbednost ugrožena kao i seriju tekstova.

Projekat se realizuje preko regionalne mreže za bezbednost novinara Safejournalist.net i uz podršku Evropske Unije, a partner Centra za istraživačko novinarstvo je Udruženje građana “Evrokontakt” iz Kruševca čiji stručnjaci će imati ulogu konsultanata.

N.G.

 

Ostale vesti

back-to-top