Izolovan virus gripa u Rasinskom okrugu

Postavljeno: 28.01.2020

Prvi slučajevi infekcije virusom gripa na području Rasinskog okruga  potvrđeni su u Kruševcu i Trsteniku i to prisustvo virusa gripa tipa AH1, AH3 i B. Epidemija još uvek nije proglašena, a savet građanima je da izbegavaju veće skupove i kontakte sa obolelim osobama

Kako navode u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje, među obolelima je najviše dece predškolskog i školskog uzrasta, a ono što karakteriše grip je nagli početak, visoka telesna temperatura i opšta slabost.

Savet građanima je da izbegavaju boravak u zatvorenim prostorijama i javne skupove, da često provetravaju prostorije u kojima borave, a preporučuje se i umerena fizička aktivnost, ishrana bogata vitamnima, te pranje ruku toplom vodom i sapunom.

Lekari podsećaju da antibiotike ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, a obolelima od gripa koji imaju blažu kliničku sliku preporučuje se mirovanje, ishrana bogata voćem i povrćem, te nadoknada tečnosti i upotreba antipiretika u slučaju povišene telesne temperature.

Prema  podacima Batuta,  u periodu od 13. do 19. januara beleži se 6020 slučajeva obolenja sličnih gripu, a do tog perioda potvrđeni  slučajevi gripa su sa teritorije Grada Beograda, Južnobačkog, Nišavskog, Braničevskog, Severnobanatskog, Kolubarskog, Podunavskog, Zlatiborskog, Šumadijskog, Južnobanatskog i Pirotskog okruga.

D.P.

Novi korona virus registrovan u jedanaest  zemalja

Novi korona virus (2019-nCV), prema podacima Batuta i Ministarstva zdravlja, u Srbiji za sada nije registrovan. U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da bi građani koji su putovali u neku od zemalja u kojima je korona virus registrovan, a imaju simptome gušenja, temperaturu  i kašalj, obavezno trebalo da se jave svom lekaru.

Kako se navodi na sajtu Batuta, pored Kine, u kojoj je registrovan najveći broj slučajeva obolevanja od  novog korona virusa (2019-nCV), oboleli su registrovani u još deset zemalja, a prvi slučajevi infekcije u Evropi registrovani  su u Francuskoj. Ukupno je do sada zabeležne 81 smrtni ishod, većinom kod starijih osoba i osoba sa pridruženim hroničnim obolenjima i stanjima.

“U skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, a na osnovu epidemiološke situacije i do sada stečenih saznanja o bolesti i njenom prouzrokovaču, sve zemlje u svetu preduzimaju mere za sprečavanje unošenja infekcije, rano otkrivanje i suzbijanje infekcije na svojoj teritoriji”, navodi se na sajtu Batuta. Navodi se i to da je u Srbiji su na snazi procedure za rano otkrivanje infekcije, zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz zahvaćenih područja, kao i mere za dijagnostiku, lečenje i sprečavanje širenja infekcije ukoliko se slučajevi respiratorne infekcije izazvane novim korona virusom pojave na našoj teritoriji. Građanima Srbije savetuje se otkažu ili odlože  putovanje u Kinu., a ukoliko se  putuje u tu oblast preporučuje se:

– izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije;

– izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde je veliki broj osoba, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

– pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

– može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl.).

– pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna etikecija – održavanje rastojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja papirnim maramicama ili garderobom, često pranje ruku); -izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama; -putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju.

“Prema dostupnim informacijama postoji interhumani prenos virusa. Potrebno je još informacija i ispitivanja da bi se jasno utvrdile epidemiološke i kliničke karakteristike bolesti izazvane novim korona virusom”, navodi s ena sajtu Instituta za javno zdravlej Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. .  

Ostale vesti

back-to-top