Izložba ,,Žene sa dvora kneza Lazara”

Postavljeno: 28.06.2024

Narodna biblioteka Kruševac je po prvi put izašla iz svog prostora na Trg ispred Doma sindikata sa jednodnevnom izložbom ,,Žene sa dvora kneza Lazara”

Posetioci su imali prilike da se upoznaju sa biografijama žena sa dvora kneza Lazara, prvenstveno kneginje Milice, monahinje Jefimije, ali i pet kćeri kneza Lazara koje su bile udate iz političkih razloga.

Politički brakovi su u srednjem veku bili popularno sredstvo u obezbeđivanju sigurnosti, teritorije, kao i zarad sklapanja ratnih saveza.

Ovo je jedan način da skrenemo pažnju na resurse koji su u biblioteci. Neke od ovih knjiga su u fondu biblioteke i mogu da se iznajme, dok neke od njih mogu samo u biblioteci da se listaju. Naravno, pored ovoga imamo celo bogatatvo digitalnih materijala koje će narednih dana biti dostupno na sajtu biblioteke zato što nismo mogli da iznesemo info-kioske zbog vremenskih uslova – rekla je direktorka Narodnog muzeja, Snežana Nenezić dodavši da je sama izložba izazvala veliku pažnju Kruševljana.

– Takođe, imamo i ponude da izložba gostuje i u drugim bibliotekama Srbije, pa se nadamo da ćemo u narednom periodu imati još zainteresovanih.

N. L.

 

Ostale vesti

back-to-top