Izgradnja Centra izvrsnosti na Jastrepcu

Postavljeno: 10.02.2020

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević  posetio je danas Centar za stručno usavršavanje u Kruševcu, gde je sa predstavnicima ove institucije  razgovarao o izgradnji istraživačkom centra na Jastrepcu 

Ministar Šarčević istakao je da mu je drago što je grad Kruševac pokrenuo iinicijativu za izgradnju istraživačkog centra na Jastrepcu i tako se, kako je rekao, uključio u ono što ministarstvo već radi po pitanju promocije nauke.

Jastrebac je dobra zona i negde smo hteli da napravimo bolji plan kako bi to u Srbiji regionalno izgledalo , gde radimo tri centra  koja su vezana za veštačku inteligenciju i tri centra za ekologiju. Jastrebac bi bio baza gde bi se najviše izučavalo zagađenje vazduha – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Sremska Mitrovica i Zasavica biće paralelni centri u Sremu gde će se izučavati zagađenje voda kao vodeća ali ne i jedina tema, a treći će biti u Beloj Crkvi u Banatu, gde će resurs biti zemljište. 

– Razni modeli su prisutni, tako da će u Trsteniku biti zainteresovana Petoletka, jer to nije samo  nauka radi nauke nego i zaposlenje tih mladih ljudi u tim oblastima koji su markantni za njihove sredine. Negde oko dvadesetak centara se planira u narednih deset godina, gde je u prvom akcionom planu  od pet godina imamo nameru da to bude 12 centara – kazao je Šarčević.

Istraživački centri čija je izgradnja u planu neće biti lokalni,  biće dostupni deci iz cele Srbije i delom će se finansirati iz državnog budžeta.

Centri će u velikoj meri biti samoodrživi, kroz sistem đačkih zadruga gde se sav novac koji dete tamo uslovno zarađuje pretvara u poene koji se izražavaju kroz vaučere. Tako će dete iz Kruševca koje je zaradilo kroz aktivnosti reciklaže do svega onoga što zadruga radi, moći da  ide u Petnicu, Knić, na Jastrebac… Tako ćemo tokom cele godine imati stalnu liniju prisustva mladih ljudi- rekao je ministar, dodajući da će  to će biti jedna velika mreža centara za promociju nauke , te da će i sam  centar za promociju biće izgrađen u jednom kompleksu novog muzeja “Nikola Tesla” u Beogradu.

Nenad Stanojlović, direktor kruševačkog Centra za stručno usavršavanje  rekao je da će u budućem Centru izvrsnosti na Jastrepcu biti zastupljena  biologija, ekologija i zaštita životne sredine, te da su ciljna grupa najmlađi  ali i svi ostali koji žele da se bave naukom. Kazao je da su detalji oko izgradnje Centra dogovoreni na sastanku koji je danas održan sa resornim minsitrom,a  da su partneri na ovom projektu Trajal korporacija, Ministarstvo prosvete i Centar za stručno usavršavanje.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top