Iz Petoletke PPT iz Trstenika: Uskoro svi zaposleni pod jednim krovom

Postavljeno: 21.06.2021

– Pustili smo u rad devet novih mašina, čija je vrednost milion evra. One su značajno poboljšale kapacitete i povećavaju nam šanse da ispunimo ugovorne obaveze – kaže Ljubisav Panić, generalni direktor, najavljujući i skoro preseljenje svih zaposlenih u jednu halu kupljenu 2019. Godine.

Petoletka PPT još trpi posledice smanjenog obima poslovanja zbog pandemije korona virusa. Prošlu godinu završila je pozitivno, zahvaljujući pomoći Vladi Srbije, ali sada, kaže generalni direktor Ljubisav Panić, otvorili su se uslovi da se izgubljeno nadoknadi.

– Poslovanje u kovid uslovima je bilo jako teško. Krajem novembra i ceo decembar je bio najveći korona udar na „Petoletku. Oko 200 radnika iz proizvodnje nije radilo u decembru. To je izazvalo kašnjenja koja još nismo nadomestili. Sada smo pustili u rad devet novih mašina, čija je vrednost milion evra. One su značajno poboljšale kapacitete i povećavaju nam šanse da ispunimo ugovorne obaveze – kaže Panić.

Preduzeće ima i kadrovske probleme jer, kako kaže naš sagovornik, veliki broj najboljih radnika stiče pravo za penziju, a na tržištu rada nema dovoljno metalskih radnika. Ipak, optimista je kada je reč o budućnosti fabrike.

– Zaposlili smo 17 mladih radnika u proizvodnji. Imamo svoj prostor i opremu što nam je bio glavni cilj. U toku je preseljenje svih radnika u našu halu, koju smo kupili krajem 2019.godine. Proizvodnja je bila na pet mesta, a uskoro će biti samo na jednom. Kada preživimo koronu bićemo jedan od najvažnijih privrednih stubova Srbije, a trenutno zapošljavamo 765 radnika – kaže Panić.

Na kraju prošle godine Petoletka je ostvarila neto profit od 100 hiljada evra, znatno umanjen zbog korona epidemije, ranije je bio milion evra na godišnjem nivou. Za ovu godinu imaju ugovoreni posao od 12 miliona evra i to većinom na istočno tržište (Rusija i Belorusija), a za zapadno porudžbine su značajno smanjene.

– Prosek plata zaposlenih je 38.000 dinara neto, što je veoma malo, pa bi trebalo ići na značajnije povećanje. Kroz centralizaciju svih ljudskih i mašinskih kapaciteta smanjiće se troškovi, a nužno je i povećanje proizvodnje. U naredne tri godine „Petoletka“ će izmiriti otplatu novih mašina, dakle očekujemo da se one brzo isplate – zaključuje direktor Ljubisav Panić.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top