Iz pera našeg kolege: Sećanje na početak priče o ukradenim bebama

Postavljeno: 18.10.2022

Svojevremeno, Regionalna TV Kruševac prva je objavila priče roditelja o ukradenim bebama.

O raspletu velike afere ukradene bebe 1981. godine prošlog veka u Opštoj bolnici u Kruševcu, o čemu je naš Portal pisao, jer je DNK analizom Mlađen Radivojević (40) iz Donjeg Adrovca kod Aleksinca konačno saznao da mu je biološka majka Milica Milojević, da ima sestru i brata.

Sećanja na muke i probleme nesrećnih roditelja, malo ko se seća da su na dan kada je Vlada Srbije formirala komisiju sa zadatkom da ispita sve slučajeve u državi, Regionalna TV Kruševac je uživo emitovala emisiju sa dvadesetak roditelja, uz direktna pitanja gledalaca telefonom. Oni su voditelju Ljubiši Markoviću i jednom od urednika Bratislavu Nikoliću saopštili da žele da ukažu na kakve probleme nailaze u želji da saznaju istinu o svojim bebama u velikom broju gradova Srbije i da je ovo prvi slučaj da je neka TV prihvatila njihov zahtev.

Pored njih, pred kamerama je bio i inspektor kruševačkog SUP-a i advokat. Poziv su odbili sa Ginekološkog odeljenja. Najubedljivije svedočenje bilo je Živke Dobrosavljević iz Aleksinca.

– Inspektore ja znam gdu su deca. Uhapsite me, ali govorim vam istinu – govorila je ona.

Gledaoci su imali priliku da direktno razgovaraju sa gostima i često prozivali lekare i druge koji su tada radili u porodilištu. Zbog velikog interesovanja probili smo termin i rastali se obostrano zadovoljni kasno u ponoć. Oni, jer su tvrdili da su prvi put bili u prilici da govore na TV-u, a mi, jer smo smatrali da im treba pružiti priliku da progovore o aferi, u to vreme samo pod velom sumnje, da su im beli mantili pokrali bebe.

U novinarskom istraživanju saznali smo da je tih godina radila i jedna medicinska sestra poreklom iz Nemačke. Niko od tadašnjih lekara nije umeo ili hteo da nam kaže kako i zašto je došla u grad pod Bagdalom.

Možda će se neko i nekada time baviti. Uostalom, Mlađen Radivojević, njegova majka Milica Milojević, sestra i brat su sada jedna srećna porodica.

Ostale vesti

back-to-top