Iz kruševačke Noći muzeja: „Portret viteške kacige“ Nikole Milčeva

Postavljeno: 23.05.2017

Izložba digitalnih kolaža „Portret viteške kacige“ Nikole Milčeva jedan je od desetak programa kojima su gradske ustanove i institucije kulture i obrazovanja učestvovale u međunarodnoj manifestaciji Noć muzeja. Izložba je otvorena u galeriji ovdašnjeg Kulturnog centra, a Kruševljani će biti u prilici da je posete do 15. juna

– Izložba sadrži moje početno istraživanje u digitalnoj umetnosti i predstavlja uvod u moju doktorsku disertaciju čija je tema portret.  Direktno je vezana za grad Kruševac i njegovu istoriju i povezana sa mojim odrastanjem i detinjstvom. Još kao mali susreo sam se sa Lazaricom i kulama, viteškim pričama, a ovo je moj odgovor na mitove koje smo živeli u detinjstvu – rekao je za GRAD Milčev, dodajući da je zadovoljan što mu se, posle 15-tak godina, kada nam se predstavio kao talentovani srednjoškolac, ponovo pružila prilika da izlaže u svom rodnom gradu.

Na pitanje kako je temu portreta povezao sa viteškim kacigama, Milčev objašnjava da viteška kaciga predstavlja vrstu maske kao metaforu vrednosti koje se iza nje kriju.

– Mi znamo iz legendi koje osobine moraju da krase vitezove, podanost, vernost i snaga koju moraju da iznesu.  To je psihološka veza, jer mi ne znamo ko je ispod te kacige. Ona ima korelaciju sa današnjim portretom u dobu koje je tehnološki uznapredovalo i predstavlja, na neki način, moju kritiku savremenog društva u kome smo uslovljeni brzim načinom života i zahtevima modernih tehnologija. I danas postoje maske, ali nisu viteške – one se više tiču fizičkog izgleda, spoljašnjih, a ne unutrašnjih vrednosti.

U svom likovnom doživljaju Milčev je reklo bi se srećno pomirio svoje unutrašnje biće okrenuto tradiciji i nove tehnologije.

Ideja mi je kolaž, ali taj klasični kolaž se sada prebacio u elektronsku formu. Mi živimo u eri digitalizacije umetničkih medija gde, na žalost, zanemarujemo klasičnu umetnost. Pokušavaću da se vraćam kroz ideju i likovne elemente koji ostaju i u digitalnoj i u klasičnoj umetnosti jer kanonska pravila klasične umetnosti, na kraju, opredeljuju da li nešto posedujue umetničku vrednost ili ne.

Još od rane mladosti svestran i podjednako usmeren na likovnu, muzičku umetnost, poeziju, i svoj umetnički angažman planira da diversifikuje na više oblasti.

– Moj budući rad i dalje će biti skoncentrisan na vizuelnu umetnost, ali se paralelno sa tim bavim i dizajnom digitalnog zvuka. Smatram da je zvuk nedovoljno istražena oblast kao umetnički medij i davaću prednost zvuku kao kreativnijem elementu umetničkog deloa, tako da mogu najaviti i projekte vezane za zvuk – najavljuje ovaj mladi umetnik, uveren da ćemo se u nekom od gradskih umetničkih prostora sresti već narednog proleća.

Nikola Milčev, rođen 1983. godine u Kruševcu. Osnovne akademske i Master studije grafičkog dizajna, završio je na Fakultetu umetnosti Kosovska Mitrovica. Trenutno je na drugoj godini interdisciplinarnih doktorskih studija, Univerziteta umetnosti u Beogradu – smer digitalna umetnost. Samostalno izlagao tri puta, učestvovao na više međunarodnih projekata i kolektivnih izložbi.

Ostale vesti

back-to-top