Istražujemo poreklo imena sela: Žabare i njegove žabe

Postavljeno: 27.11.2022

Na desnoj dolinskoj strani Pepeljuše nalazi se Žabare, selo neobičnog imena. Pretpostavlja se da se pod imenom Žabarje pominje još 1453. godine u popisu oblasti Kruševca, Toplice i Dubočice. Legende o nastanku njegovog imena zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Nekada je tlo sela bilo daleko niže nego danas, te ga je rečica Pepeljuša, nakon skoro svake kiše, plavila. Jugović je, prema pričanju starih ljudi, zabeležio da bi voda ostajala tu do polovine leta. Bara je bila „pravi raj” za žabe, koje su se tu množile i čije se kreketanje moglo čuti sa velike daljine. Meštane ovog mesta često su nazivali „Žabari”, pa se veruje da je tako selo i dobilo ime.

Kostić spominje slično verovanje, da je prostor obilovao barama i da je zemljište bilo ispunjeno travom ševarom. Bare su bile pune žaba, te su meštani, inspirisani njima, selu dali neobično ime.

On u navodi i podatak da je 1876. godine jedan francuski putopisac, prilikom obilaska Srbije, posetio izvor kisele vode u Žabarima i tada zabeležio:

„U ovom selu nalazi se izvor hladne alkolične kisele vode koja se zbog obilja ugljene kiseline i ugljenokiselog natraona mora uvrstiti u važnije kisele vode. Valja samo poraditi da se načini otok od izvora u obližnju vrbničku reku pa će ovo biti prijatno i lekovito mesto, naročito za one koji od dugog sedenja steknu razne omanje nevolje i bolesti.”

Inače, Žabare je ratarsko seosko naselje razbijenog tipa, udaljeno 13 kilometara od Kruševca. U selu se nalaze dve bušotine mineralne vode. Poslednji popis stanovništva iz 2011. godine navodi podatak da je selo brojalo 287 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top