Istražujemo poreklo imena sela: Šta se to zbilo u Golovodu?

Postavljeno: 28.08.2022

Veliko i Malo Golovode prvobitno su predstavljali jedno naselje koje je nosilo ime Golovoda. O nastanku tog naziva postojale su brojne legende, a Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović uspeli su neke da sačuvaju od zaborava.

Na području današnjeg Golovoda, topljenje snega i prolećne kiše često su znale da naprave problem. Lomnička i Modrička reka, uz Kobiljski potok, bi se sjedinile na jednom mestu i stvorile pravo jezero. Kostić je zapisao da meštani zbog vode nisu mogli da prođu putem, pa je tom prilikom jedan od njih rekao: „Vidite, ljudi, sve do Rasine su gole vode!”. Vremenom, reke su se ustalile u svojim koritima, a stanovnici naselja su u znak sećanja na „gole vode” selo nazvali Golovode.

Jugovićeva legenda kaže da su meštani ovog sela odveli čobanicu bez devojačke spreme. Pripovedajući priču o otetoj devojci, narod je pričao kako je „golu vode”.

Veliko Golovode je ratarsko seosko naselje zbijenog tipa. Prostire se na desnoj dolinskoj strani Rasine, na 4 kilometara jugoistočno od Kruševca. Površina atara iznosi 413 hektara, a broj stanovnika 2011. godine je bio 815.

Malo Golovode je prigradsko ratarsko naselje zbijenog tipa. Nalazi se na levoj obali Rasine, dva i po kilometra južno od centra Kruševca. Po GUP-u Kruševca iz 2000. godine ušlo je u sastav urbane teritorije. Površina atara iznosi 78 hektara, dok je 2011. godine naselje brojalo 2.604 stanovnika.

Selo je rodno mesto narodnog heroja Miloja Zakića, čija je rodna kuća, ispred koje se nalazi bista revolucionara, proglašena kulturnim dobrom.

J.Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top