Zašto je pijačare naljutila odluka o sklanjanju robe sa tezgi jednom nedeljno?

Postavljeno: 28.08.2022

Prodavci na obe zelene pijace nezadovoljni su zbog, kako navode, odluke Poslovnog centra da svakog ponedeljka nakon radnog vremena moraju da uklone robu sa tezgi. U PC kažu da su se zakupci tezgi na to obavezali ugovorom o rezervaciji tezge, koji su potpisali sa ovim javnim preduzećem, te da kršenjem ove odredbe ugovor prestaje da važi.

Nakon što je Poslovni centar obavestio zakupce na zelenim pijacama da jednom nedeljno moraju da uklone svu robu sa tezgi, kako bi se obavilo detaljno čišćenje, pijačni prodavci su se pobunili, a neki su odbili da to učine.

-Strašno je to što je Poslovni centar odlučio da svakog ponedeljka sa tezge moramo da sklonimo svu robu, što je zaista veliki posao. Njihovo pranje pijace izgleda tako što puste šmrkove, pokvase nam robu koja je sklonjena u tezgu, odnosno teraju nas da pomerimo robu sa tezge samo da bi njima bilo lakše, a ne da bi zaista dobro oprali pijacu. I nama odgovara da pijaca bude što čistija, ali treba da se nađe neko rešenje koje svima odgovara- kaže jedan od pijačnih prodavaca.

Pijačari navode da su nekim zakupcima koji nisu ispoštovali ovu odluku jednostrano raskinuti ugovori, iako su imali plaćen zakup za celu godinu. Ti ljudi, kako kažu, sada moraju naknadno da plaćaju tezgu, što uopšte nije malo pošto je u međuvremenu i zakup poskupeo.

U Poslovnom centru navode da u ugovoru koji su zakupci sklopili sa ovim javnim preduzećem jasno stoji da je “korisnik u obavezi da po isteku radnog vremena sa pijace ukloni sa tezge svu robu i druge stvari, a ukoliko to ne učini, roba će biti uklonjena od strane nadležnih službi Poslovnog centra i odložena u kontejnere kao smeće“.

Napominju da ugovor prestaje da važi i pre isteka roka na koji je zaključen i bez vraćanja naknade rezervacije od strane zakupodavca, ukoliko se ne poštuje ova i ostale odredbe ugovora.

-Ugovor može biti jednostrano raskinut, svi zakupci to znaju, jer su te ugovore potpisali. Zbog nepoštovanja odluke da se roba mora skloniti sa tezgi nakon radnog vremena, do sada su raskinuta dva ugovora – rečeno je portalu KruševacGrad u tom preduzeću.

Odgovarajući na pritužbe zakupaca da im se prilikom pranja pijace pokvasi i roba unutar tezgi, u Poslovnom centru kažu da se njihovi radnici trude da do toga ne dođe, ali da ne mogu da tvrde da se u pojedinim slučajevima ne desi da voda prodre u tezge.

-Na pijacama postoji i magacinski prostor gde u danu, kada se pijaca pere, zakupci mogu da ostave svoju robu, a zbog čega to ne čine, ne znamo – kažu u Poslovnom centru.

Inače, cene zakupa tezgi, koje se nisu menjale od 2012. godine, od nedavno su povećane u proseku za 20 odsto. Do sada, mesečna rezervacija tezge za poljoprivredne proizvode iznosila je 4.890 , a godišnja 24.560 dinara.

D.P.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top