Istražujemo poreklo imena sela: Majstorstvo žitelja Šogolja

Postavljeno: 18.12.2022

Selo Šogolj, u narodu poznato i kao Šogolje, udaljeno je 14 kilometara od Kruševca. Poznato je po mnogobrojnim ostacima ranije naseljenosti, a ime je dobilo po starom zavičaju doseljenika, osnivača današnjeg naselja. Legendu o njemu zapisao je Zdravko Kostić.

Šogolj je nekada bilo zaselak Vitanovca, s kojim je slavilo letnju bogomolju Svetog Nikolu. Vremenom se razvijao, te su njegovi meštani želeli da se osamostale i dobiju kmeta. Međutim, kako su bili samo zaselak, dobili su zamenika.

Veruje se da su osnivači sela bili došljaci iz zaseoka Šogolj kod župskog Rataja. Zamerili su se turskom begu, koji je bio u Bobotama i Gornjem Stupnju, pa su bili primorani da se sele. Zato se Šogoljci i danas druže sa Župljanima i često kumuju jedni sa drugima. Pretpostavlja se da je selo dobilo ime po rodnim mestima svojih osnivača, te se prvobitno zvalo Šogolje, a tek kasnije je dobilo današnji naziv.

Selo se nekada nalazio u blizini sebečevačko-doljanskog potoka koji je bio bogat umom, specijalnim sastavom zemlje, koju su meštani koristili umesto sapuna. Šogoljci su, prema predanju, bili majstori za vađenje ume iz potoka, kojom su snabdevali Lazarev dvor, dvorsku stražu i druge.

Inače, Šogolj je ratarsko-stočarsko seosko naselje zbijenog tipa, na levoj dolinskoj strani Rasine. Poseduje mnogobrojne ostatke ranije naseljenosti, u koje spadaju srednjovekovna nekropola – Staro groblje i stara Lukina vodenica. Površina atara iznosi 212ha i prostire se u visinskoj zoni od 200 do 280 metara. Prema poslednjem popisu, iz 2011. godine, brojalo je 152 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top