+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Intervju sa Ursulom Lojbli: Nov strateški okvir za saradnju sa Srbijom

Intervju sa Ursulom Lojbli: Nov strateški okvir za saradnju sa Srbijom

Švajcarska nastavlja da podržava Srbiju i njene institucije, civilno društvo i privatni sektor u oblastima koje je podržala i u prethodnom četvorogodišnjem periodu. U pitanju su tri glavne oblasti u koje spadaju upravljanje, ekonomski razvoj i zapošljavanje, kao iodrživa energija i otporni gradovi. Programom podrškeobuhvaćeni su i Kruševac, Brus, Trstenik i Varvarin – kaže Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Republici Srbiji, najavljujući novu švajcarsku Strategiju za saradnju sa Srbijom 2018-2021. godine

Nov strateški dokument je zapravo naš četvorogodišnji plan rada koji treba da ostvarimo u okviru švajcarsko-srpske razvojne saradnje. Naša vizija je razvijena, demokratska i ekonomski stabilna Srbija. U sledeće četiri godine ćemo raditi na tome, zajedno sa našim srpskim partnerima, na nacionalnom i lokalnom nivou.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Republici Srbiji

*Bilateralna saradnja naše dve zemlje je, čini se, stabilna, dugotrajna i bez trzavica. Kako je Vi ocenjujete?

-Švajcarsko-srpska saradnja čvrsta je i stabilna, utemeljena je na međusobnom poverenju, poštovanju, kao i na uvažavanju međusobnih razlika. Mi smo susedi iako se teritorijalno ne graničimo. Pošto i jedni i drugi živimo u Evropi koja je naš zajednički životni prostor, mi smo komšije. A dobar komšija je vrednost sama po sebi. Za švajcarsku državu međunarodna zajednica jeste duboko međupovezan i međuzavisan sistem. Zbog toga smo veoma posvećeni regionu Zapadnog Balkana i Srbiji koja nam je u fokusu kao jedan od  glavnih faktora regionalnog mira, stabilnosti i prosperiteta. Poseban kvalitet saradnji sa Srbijom daje i činjenica da preko 200 000 stanovnika u Švajcarskoj ima  srpsko poreklo. To je značajan procenat ako znamo da u Švajcarskoj živi ukupno 8 miliona ljudi. Srpska dijaspora značajno doprinosi ukupnom ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, što ozbiljno uzimamo u obzir. Istovremeno, što retko ko zna, u Srbiji je prisutno i aktivno oko 500 švajcarskih kompanija i naš je interes da one posluju u stabilnom političkom, ekonomskom i društvenom okruženju. Zbog svega navedenog naša je podrška zasnovana na kontinuitetu jer želimo da budemo pouzdan i kredibilan partner Srbiji.

* Dokument Strategije zvanično je predat predsednici Vlade Srbije.  Da li je i kreiran u saradnji sa Vladom?

Tako je. Početkom marta zamenica državnog sekretara spoljnih poslova Švajcarske Konfederacije, Kristina Marti Lang svečano je u Vladi Srbije uručila Strategiju premijerki Republike Srbije, gospođi Ani  Brnabić. Za nas je ovaj dokument putokaz kako ćemo sarađivati sa svim zainteresovanim stranama u cilju što efikasnijeg rada na zadacima koje smo postavili. Važno je da kažem da Švajcarska strategija saradnje sa Srbijom prati prioritete Vlade Srbije u procesu evropskih integracija jer cilj nam je da pomognemo tamo gde je pomoć potrebna. Iz tog razloga i sama izrada dokumenta  izvršena je u bliskoj saradnji i kroz konsultacije sa srpskom stranom. Strategiju će sprovoditi Švajcarska kancelarija za saradnju koja je deo ambasade Švajcarske u Republici Srbiji. Inače, dokument je zajedničko delo Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO)

*Kakva je dosadašnja saradnja Švajcarske kancelarije sa Kruševcom i okolnim opštinama?

-Na veoma visokom i intenzivnom nivou. Uspostavili smo stabilnu saradnju i komunikaciju sa svim lokalnim samoupravama u Rasinskom okrugu. Osim u Kruševcu, sprovodimo projekte i u Brusu, Trsteniku i Varvarinu.

Konkretno u  Kruševcu intenzivno radimo, pre svega u oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja mladih i u oblasti upravljanja. Kroz projekat „Znanjem do posla (E2E)“, u Kruševcu smo usmereni na zapošljavanje 55 mladih prestupnika iz VP doma, kao jedne od teže zapošljivih grupa. Izuzetno smo posvećeni ideji inkluzije i uključivanju svih ranjivih grupa u širu zajednicu, naročito u ekonomski razvoj. To je naša politika u svim državama gde smo aktivni kao partner i donator. Smatramo da je podrška ranjivim grupama i ljudima na margini jedan od najboljih pokazatelja koliko je neko društvo demokratsko i pre svega odgovorno prema svojim građanima. Kroz ovaj projekat sprovodi se i karijerno savetovanje opšte populacije mladih u Kruševcu. U saradnji sa četiri privatne kompanije radimo na obuci 50 mladih ljudi za sledeće obrazovne profile: zubni tehničar, krojač, tehničar za gume i knjigovođa, od kojih za poslednji dodatno radimo u partnerstvu sa Privrednom komorom Kruševca.

U saradnji sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Švajcarska podržava upravu Kruševca, Aleksandrovca i Varvarina kako bi se unapredili kapaciteti zaposlenih službenika i podigli standardi za internu reviziju. Cilj ovog projekta je da se opštinama pomogne kako bi efikasno, transparentno i odgovorno raspolagale javnim sredstvima. Za ukupnu reformu javne uprave koju predano sprovodi Vlada Srbije  veoma je značajno uvođenje potpunog reda u javne finansije, što želimo da podržimo sa naše strane. Projekat se sprovodi na čitavoj teritoriji Srbije i ima vrednost od 1,3 miliona eura.

Kruševac je izabran zajedno sa još tri grada da bude uključen i u program energetske efikasnosti u upravljanju energijom. Kroz ovaj projekat Švajcarska želi da pomogne izabranim opštinama da upravljaju izvorima energije i da kroz veću energetsku efikasnost u javnoj infrastrukturi i objektima (pretežno školskih objekata), utiče na sveukupno ekonomično ali i zdravije korišćenje izvora energije. Izabrane opštine će moći da konkurišu i za Evropsku nagradu za energiju. Projekat je u ovom trenutku u početnoj fazi ali očekujemo intenzivan rad sa nadležnima u lokalnoj samoupravi na daljim aktivnostima. Ukupna vrednost projekta za četiri grada je oko osam miliona eura. U okviru projekta “Razvoj privatnog sektora” u Trsteniku smo sa dva prerađivača malina napravili model podrške nezaposlenim mladima da započnu sopstvenu proizvodnju. Pružamo finansijsku i savetodavnu podršku kako bi se mladi proizvođači plasirali na tržištu. Sličan model smo primeni i u Brusu, u oblasti pčelarstva. U Trsteniku i u Brusu smo  testirali još jedan novi model finansiranja projekata u tradicionalnoj proizvodnji putem visoko osiguranih i obezbeđenih pozajmica.

Zajedno sa UNICEF-om u tri kruševačke škole sprovodimo i aktivnosti kroz Zajednički program uključivanja Roma i marginalizovanih grupa u okviru projekta “Smanjenje rizika od nepogoda” gde  školsku decu suočavamo sa rizicima  i adekvatnim ponašanjem u hitnim slučajevima, situacijama elementarnih nepogoda i drugih iznenadnih i neočekivanih okolnosti.

*Da li su novčana sredstva jedini oblik bilateralne podrške koju će Švajcarska pružiti Republici Srbiji kroz novu Strategiju saradnje?

Iako govorimo o značajnim sredstvima, u pitanju je 95 miliona evra, radujemo se što to nije jedini oblik bilateralne donatorske saradnje koju ćemo ostvariti. Kroz iskustvo, ekspertizu, transfer znanja i promociju naših vrednosti nastojimo da dodatno ojačamo finansijska ulaganja u Srbiju. Za nas kao Švajcarsku od izuzetnog je značaja napredak institucija, stalno poboljšanje i jačanje građanske participacije u procesu donošenja odluka, razvijanje kulture zajedništva, tolerancije, suživota svih društvenih grupa, uključivanje građana u ekonomske tokove, razvoj dualnog obrazovanja i jačanje lokalne zajednice.  Naše opredeljenje u međunarodnoj saradnji, pod čiji okvir ulazi i saradnja sa Srbijom, zasnovano je na tri temeljna principa: svet bez siromaštva, globalni mir i održivi razvoj. Unutar tog okvira planirane su sve predstojeće aktivnosti u okviru nove Švajcarske strategije saradnje sa Srbijom za period 2018 – 2021. godine.

Švajcarska nastavlja da podržava Srbiju i njene institucije, civilno društvo i privatni sektor u oblastima koje je podržala i u prethodnom četvorogodišnjem periodu. U pitanju su tri glavne oblasti u koje spadaju upravljanje, ekonomski razvoj i zapošljavanje, kao i održiva energija i otporni gradovi. Programom podrške obuhvaćeni su i Kruševac, Brus, Trstenik i Varvarin – kaže Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Republici Srbiji, najavljujući novu švajcarsku Strategiju za saradnju sa Srbijom 2018-2021. godine Nov strateški dokument je zapravo naš četvorogodišnji plan rada koji treba da ostvarimo u okviru švajcarsko-srpske razvojne saradnje. Naša vizija je razvijena, demokratska i ekonomski…

Review Overview

Rejting korisnika 4.48 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Akcija prikupljanja otpada, pridružite se

U suret Svetskom danu planete Zemlje (22.april), kruševačko Društvo za pomoć MNRO pozvalo je građane da u prostorije ovog udruženja ...

FK Trajal gostuje Grafičaru: Iskoristili smo sve bonuse!

U 28. kolu Prve lige Srbije, FK Trajal igra u Beogradu protiv Grafičara. Svaki bod do kraja prvenstva od izuzetnog ...

Atletski klub Kruševac uspešno zaokružio sezonu: Leto će biti još bolje!

– Ukupno je na pojedinačnim državnim prvenstvima osvojeno 12 medalja, što je više od onog što smo mogli da očekujemo, ...

Policija našla napadača na SRS, protiv Šešelja, zbog iznošenja neistina, SSP i NS najavili tužbe

Samo nekoliko sati nakon što je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kao napadača na prostorije te stranke u Kruševcu ...

Napajanje stranačkih zvučnika strujom iz KCK uzburkalo strasti, SSP i SRS tvrde suprotno

Kruševački odbor Stranke slobode i pravde tvrdi da su predstavnici lokalnog odbora Srpske radikalne stranke, koji su nedavno istovremeno sa ...