I Srpska Nova bez dočeka na Trgu

Postavljeno: 13.01.2022

Javnog dočeka na Trgu uz koncert, vatromet, vruću rakiju i čaj, kako smo u nekim ranijim vremenima navikli, za Srpsku Novu neće biti, baš kao što ga nije bilo ni za oficijelnu Novu po Gregorijanskom kalendaru

Epidemiološka situacija diktira naš društveni život, pa će tako i doček Srpske ili kako je još zovemo Pravoslavne Nove godine, večeras biti uglavnom proslavljen u krugu najbližih, porodice i prijatelja, ili u nekom od restorana ili kafića, ali uz obavezne protivepidemijske mere koje podrazumevaju i kovid propusnice. Gradska uprava procenjuje da je situacija sa pandemijom korona virusa takva da bi svako organizovano okupljanje na gradskom trgu bilo visoko rizično.

Ipak, verujemo da će ova Nova godina koju doočekujemo u ponoć 13. januara, biti tradicionalno vesela. Epidemiolozi, pak, upozoravaju, da bi novogodišnje druženje i masovne proslave mogle uzrokovati još veći porast obolelih od korona virusa i apeluju na građane da budu oprezni i da primene sve predviđene mere zaštite.

Julijanska Nova godina, poznata još kao Stara ili Pravoslavna, kod nas najpoznatija kao Srpska Nova godina, slavi se, inače, 13. na 14. januar po gregorijanskom kalendaru, ili 1. januara po julijanskom. Iako nije zvanična, rado se praznuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u istočnim zemljama Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji. Kako beleže neki mediji, tradicija proslave julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Škotske, pa čak i u pravoslavnim zajednicama u Japanu, na primer.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top