Humanitarka Milinka Ivanović – Šije i poklanja igračke bolesnoj deci

Postavljeno: 04.07.2022

Milinka Ivanović je medicinska sestra Opšte bolnice Kruševac u penziji, a sada se uspešno  bavi humanitarnim radom.

– Celog radnog veka radila sam human posao, bila sam u zdravstvu, a kao penzionerka sam nastavila humanitarni rad. Po odlasku u penziju odlučila sam se za humanitarne misije i očuvanje starih zanata. Izrađujem dečje igračke – edukativne i terapijske. Igračke pravim od pamučnog materijala i skaja, a punim ih češljanim sunđerom. Igračke su antialergentne da deca sa njima mogu da se igraju i da spavaju, a one se mogu prati. Izrađujem mace, zeke, mede, kuce, slončiće, žirafe i labudove  – ispričala je za KruševacGrad Milinka Savić.

Učestvovala je na više humanitarnih bazara u Kruševcu, a novac davala za pomoć bolesnoj deci. Uz podršku ovdašnjih privrednika, koji pomažu u kupovini materijala, napominje, počela je da izrađuje igračke za decu iz Kruševca, za mališane koji boluju od dijabetesa, za bolesne od multipleskloreze, decu sa invaliditetom, učenike ŠOSO “Veselin Nikolić” te za decu koja rastu u teškim socijalnim i materijalnim uslovima.

Milinka je radila za Kraljevski dom Karađorđevića i sa njima ima dugogodišnju saradnju te sa  Komesarijatom za izbeglice i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju. Ove godine je prvi put učestvovala na konkursu Ministarstva kulture i informisanja i dobila sredstva za kupovinu materijala za izradu igračaka za decu sa Kosova i Metohije, povodom Vidovdana.

Ona, takođe, kao članica Etno sekcije Udruženja penzionera Grada Kruševca, animira za dobrotvorni rad i druge ljude – slikare, izrađivače suvenira, majstore starih zanata i druge aktiviste.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su nagrada Komesarijata za izbeglice Srbije i specijalna nagrada za podršku deci “Virtus”, koju dodeljuje organizacija “Trag” iz Beograda.

Ž. Milenković

Foto: Ž. Milenković, privatna arhiva

Ostale vesti

back-to-top