Hoće li đaci imati matursko veče – različito od škole do škole

Postavljeno: 01.07.2021

Kraj osnovnog i srednjeg obrazovanja đaci tradicionalno obeležavaju maturskim večerima. Zbog pandemije korona virusa, prošle godine mature uglavnom nisu održavane. Da li će kruševački mali i veliki maturanti ove godine imati svoje veče zavisi od škola, ali i đaka

U Gimnaziji kažu da škola ove godine neće organizovati matursko veče.

– S obzirom na to da smo 15. juna dodelili diplome maturantima i oni više nisu đaci ove škole, ne bismo mogli nešto organizovano u ime škole da pravimo. Bili su predstavnici, razgovarali smo o tome, dali su predlog da matursko veče bude 16. jula, zbog prijemnog koji svi polažu, ali škola ne može da potpisuje ugovore u njihovo ime, jer oni će tada svi već biti studenti sa svojim indeksima u drugim ustanovama – kaže direktorka škole Biljana Dačić, za naš portal.

Pojedina odeljena su već proslavila maturu na svojim individualnim proslavama.

– Za sada se oko 150 učenika izjasnilo da bi želelo maturu u julu, međutim u toku je prijemni, kreću odmori i imaju poteškoće da se organizuju, zato što će se do 16. jula broj sigurno smanjiti. Takođe, neki učenici su se međusobno organizovali i već proslavili, oni verovatno ne bi ponavljali zbog troškova – objašnjava ona.

Maturanti Politehničke škole “Milutin Milanković” takođe čekaju da prođe prijemni.

– Okvirno smo dogovorili proslavu maturske večeri, nakon što učenici polože prijemne ispite koji se ovih dana završavaju – navodi direktorka Politehničke Nadežda Milovanović.
Mali maturanti iz OŠ “Nada Popović” trenutno su na ekskurziji, a kad se vrate, čeka ih matursko veče 5. jula.

– Žurka je već bila u dvorištu škole, a pošto je ekskurzija prošle godine nerealizovana zbog korone iskoristili smo ovo vreme da je organizujemo. Matursko veče će imati u njihovoj organizaciji, naravno u dogovoru sa razrednim starešinama, najverovatnije 5. jula u hotelu Golf, zato što je to prostor koji može da primi 300 ljudi. Mi imamo dosta učenika i taj prostor jedino zadovoljava epidemiološke mere – ističe direktorka škole Jelena Ivanović.
Žurka u holu škole biće organizovana u OŠ “Jovan Popović”.

– Organizujemo žurku za osmake tradicionalno, na kraju školske godine. Večeras će holu naše škole će biti žurka, uz poštovanje svih mera. Biće DJ, posluženje i program primenjen njihovim godinama koji su sami osmislili – kaže direktorka škole, Snežana Stefanović Milanović.

Saša Jevtić, direktor OŠ “Dragomir Marković”, kaže da ova škola najverovatnije neće imati organizovano matursko veče podsećajući da je žurka u školskom dovrištu na kraju školske godine održana.

– Imamo sastanke sa predstavnicima saveta roditelja, naša škola ima dosta đaka, dosta nastavnika, tu bi došli i roditelji i približili bismo se kritičnoj cifri od 500 ljudi, što nije prihvatljivo – objašnjava on.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top