Hitna pomoć prava adresa za savete u noćnim satima

Postavljeno: 30.11.2020

Pacijenti sa povišenom temperaturom i drugim simptomima koji ukazuju na kovid infekciju, u noćnim satima za savet mogu da se jave Službi hitne medicinske pomoći. Zaposleni u hitnoj apeluju na građane da budu iskreni i prijave sve simptome koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom

Od počeka pandemije korona virusa, građani sa sumnjom na kovid, sporadično se javljaju i Službi hitne medicinske pomoći.

– Pacijentima sa blažim simptomima korone koji potraže pomoć od nas savetujemo da se jave u kovid ambulantu u njeno redovno radno vreme. One koji su pozitivni i sa pogoršanjem toka bolesti, uz adekvatnu zaštitu, prevozimo na Infektivno odeljenje. Često se dešava da prilikom poziva ljudi ne kažu da je neko od njihovih ukućana zaražen korona virusom pa i da sam pacijent ima temperaturu, tako da se događa da ekipa koja je već na terenu produži na sledeći teren bez dodatne zaštitne opreme, što je jako rizično – kaže za KruševacGrad načelnica Službe hitne medicinske pomoći, Gordana Simić.

Od početka pandemije, građani sa simptomima korone povremeno se javljaju i telefonom kako bi pitali za savet.

– U razgovoru sa pacijentima procenjujemo težinu njihove kliničke slike i u skladu sa tim, odlučujemo od daljem tretmanu – dodaje ona.

Iz Službe poručuju da je neophodno da u ovoj situaciji svi budemo pribrani i da vodimo računa prvenstveno o sopstvenom zdravlju kako bi zaštitili sebe, porodicu i društvo u celini.

Poručuju građanima i da poštuju propisane mere, nose maske i drže odstojanje.

– Apelujemo na pacijente i da se ne leče samostalno, da se sa pojavom prvih simptoma jave u kovid ambulantu, kako bi se izdiferenciralo njihovo zdravstveno stanje i uključila adekvatna terapija – napominje naša sagovornica.

Što se tiče osnovnog rada Službe, zbrinjavanja akutno obolelih, povređenih i akutnih pogoršanja stanja pacijenata sa hroničnim bolestima, nema neke značajne razlike u odnosu na period pre pandemije.

– I dalje često imamo saobraćajne udese, osobe pod uticajem alkohola, trovanja lekovima, padove sa prelomima kuka, ruke ili povrede glave ( većinom kod starijih sugrađana), te komplikacije kardiovaskularnih bolesti poput infarkta, šloga i edema pluća – kaže doktorka Simić.

Služba hitne medicinske pomoći i u uslovima pandemije radi po redovnom rasporedu, u dve smene od po 12 sati. U svakoj smeni rade tri terenske ekipe koje su usmerene na zbrinjavanje najtežih akutnih stanja. Takođe, Služba obavlja i prevoz do Bolnice na specijalističke preglede, odnosno, na institute ili klinike u drugim gradovima.

– Iz tih razloga, zaposleni moraju biti zdravi, kako bi zbrinjavali pacijente sa teškom traumom i komplikacijama kardiovaskularnih bolesti. Da ne bi preneli kovid infekciju pacijentima, u obavezi smo da nosimo adekvatnu zaštitnu opremu i trenutno je u procesu testiranje zaposlenih na prisustvo virusa. Nadamo se da ćemo svi zajedno, pomažući se uzajamno, rešiti zdravstvene probleme naših pacijenata – kaže na kraju doktorka Simić

D. M.

Ostale vesti

back-to-top