Akademija za vaspitače – prostor devastiran još od julske poplave

Postavljeno: 01.12.2020

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija iz Kruševca nastavu izvodi onlajn. Kako kažu iz te ustanove, i da je situacija povoljnija, nastava bi se vršila na ovaj način, pošto su nakon julske poplave brojni kabineti i suterenske prostorije oštećeni

– Prelazak na onlajn bi svakako bio nužan u ovom trenutku sa obzirom na smanjen kapacitet škole. Elementarna nepogoda koja je zadesila Kruševac 3. jula uništila je amfiteatar sa 150 mesta, računarski kabinet, dva kabineta sa 50 mesta i veliku učionica sa 60, prostorije Studentskog parlamenta i dve prostorije arhive. Kako bi nastavni proces tekao nesmetano programom sanacije predviđeno je oko 7 milona da bi se prostorije vratile u prvobitno stanje– kaže Zorica Duković predsednica akademije za Kruševacgrad.

Nedavno su odgovorili na javni poziv za sanaciju koji je raspisalo Ministarstvo, pa se nadaju da će uskoro dobiti sredstva.

– Narušen je i standard kad je u pitanju, prostor i tehnička oprema. Mi delimo zgradu sa Medicinskom školom, usptupili smo im dve učionice. Nalazimo se u ni malo zavidnom položaju. Nadam se da ćemo iskoristi ovu situaciju da sve saniramo dok se studenti ne vrate u klupe – navodi ona.

Odlukom stručnog veća Akademija je potpuno prešla na onlajn nastavu u periodu od 22.novembra do 14. decembra, radi preventivnog delovanja i sprečavanja širenja korona virusa.

– Po Zakonu o visokom obrazovanju mi nismo akreditovani za studije na daljinu, ali smo za vreme vanrednog stanja dobili dozvolu od Ministarstva za izvođenje onlajn nastave. Pratimo i primenjujemo sve preporuke Ministarstva i Konferencije akademija strukovnih studija Srbije. Pogodnost je što smo bili tehnički osposobljeni da pređemo na onlajn zbog Mudl platforme koju naši studenti koriste godinama unazad. Na njoj studenti dobijaju materijale potrebne za nastavni proces. Ono što je pokazao kraj prethodne školske godine, jeste da je veliki broj studenata pristupio i bio aktivan u okviru naše platforme kao i u Vajber grupama i na Zoom sastancima – objašnjava Dukovićka.

Bez obzira na svu tehničku podršku, ispite još uvek nije moguće polagati onlajn, pa se zato brojni ispiti polažu usmeno.

– U maju smo organizovali aprilski ispitni rok sa zakašnjenjem i tada su se zbog poštovanja mera svi ispiti polagali pismeno. Studentima su se priznavali predispitni poeni, umesto kolokvijuma su radili seminarske radove. Način polaganja prijemnog smo takođe morali da menjamo. Sada ispite organizujemo i usmeno, uz poštovanje mera, za svaki pravimo satnicu, pošto sme da bude najviše petoro studenata u grupi – kaže ona.

Još jedna od poteškoća s kojima su se Akademija susrela je realizacija metodičkih aktivnosti. Svi specifični oblici nastave, laboratorijske vežbe, praksa u nastavnim bazama i istraživanja na master studijama ne mogu da se izvode dok ponovo ne postane bezbedno. Ovakvi oblici nastave su modifikovani kako bi se izvodili u prostorijama visokoškolskih ustanova.

Dukovićka kaže da je polaganje stručno aplikativnih predmeta kao što je Scenska umetnost i lutkarstvo, gde je ishod samog predmeta da student bude osposobljen da realizuje lutkarsku predstvu sa decom, sada jako teško izvesti.

– Četvoro mojih studenata su imali teme iz lutkarstva, to je praktičan rad, a oni nisu mogli pred decom da izvedu lutkarsku predstavu čak ni u dvorištu vrtića. Zato su morali da snime video koji smo mi potom gledali i ocenili. Znam da su bili razočarani jer su ostali uskraćeni za rekaciju dece, a to je ono najlepše – navodi Dukovićka.

M.S.

O Akademiji

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu, uz Visoku škola vaspitačkih strukovnih studija iz Aleksinca i Visoku medicinska strukovna škola iz Ćuprije pripada Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija. U njoj su organizovana tri osnovna strukovna studijska programa (Vaspitač dece predškolskog uzrasta, Domski vaspitač, Vaspitač dece jaslenog uzrasta) kao i master strukovne studije. Broji oko 700 učenika i 38 zaposlenih, a trenutno je na koronu pozitivan jedan profesor i dvoje iz vannastavnog osoblja.

Ostale vesti

back-to-top