Hitna pomoć dobila vrednu donaciju

Postavljeno: 02.12.2022

Za borbu protiv posledica pandemije korona virusa, Fond „Nemačka pomaže“ i nemačka humanitarna organizacija ASB, donirali su Službi hitne medicinske pomoći dva transporta EKG-a i defiblirator. Reč je o apratima koji omogućavaju efikasniju prvu pomoć kod srčanog udara i drugih poremećaja ritma.

Predstavnici nemačke humanitarne organizacije Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) donaciju su uručili direktorki Doma zdravlja, doktorki Marini Kostić, koja je tom prilikom kazala da se korona smirila ali da su posledice ostale, te da je utoliko ova donacija dragocenija:

Zaposleni u hitnoj će dobiti adekvatnu medicinsku opremu za pružanje prve pomoći, a samim tim će se značajno povećati i procenat preživljavanja akutno obolelih i traumatizovanih pacijenata , kao i sprečavanje komplikacija.

Načelnica Službe hitne medicinske pomoći, doktorka Marija Balšić, istakla je da je reč o aparatima poslednje generacije koji su veoma senzitivni i beleže minimalne promene u srčanom radu što, kako je kazala, omogućava da se te promene na vreme prepoznaju i da se reaguje za najkraće moguće vreme.

U ime Grada, na vrednoj donaciji zahvalio se zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović, uz podsećanje da Kruševac ima dugogodišnju saradnju sa organizacijom ASB, te da je do sada realizovano dosta zajedničkih projekata u vrednosti većoj od milion evra.

Da će se ovakva saradnja nastaviti, poručila je menadžerka ASB organizacije, Zorica Živojinović, navodeći i to da je u fokusu delovanja te organiazcije ekonomsko osnaživanje građana i podrška samozapošljavanju.

Donacija je uručena u okviru projekta “Jačanje kapaciteta zdravstvenih centara na Zapadnom Balkanu u borbi protiv posledica pandemije virusa C-19“, koji sprovodi nemačka humanitarna organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), a donira fond „Nemačka pomaže“.
Inače, nemačka humanitarna organizacija ASB, od početka pandemije pomaže medicinskim centrima u jugiostočnoj Evropi, a samo u okviru ovog projekta je za sedam medicinskih centara u Srbiji obezbeđena oprema u vrednosti od 63.000 eura.

ASB je u Srbiji prisutna od 1999. godine i do sada je, kroz preko 50 projekata, pomoć dobilo oko 70.000 osoba. Ukupna vrednost implementiranih projekata je veća od 40 miliona eura, doniranih od strane Evropske Unije, Vlade Federalne Republike Nemačke, USAID i drugih institucionalnih i privatnih donatora.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top