Hajemo li za cenu goriva ili smo postali zavisni od automobila?

Postavljeno: 28.07.2022

Da visoke cene goriva nisu obeshrabrile vozače, potvrđuju saobraćajne gužve, iste kao i pre poskupljenja ovog energenta. Pitali smo Kruševljane da li, preispitujući svoje navike i lične finansije, razmišljaju o nekim alternativnim sredstvima prevoza poput gradskog, vožnje bicikle ili onog najzdravijeg – hodanja.

Dok totemi na benzinskim stanicama pokazuju da je gorivo skuplje nego ikada, kolone vozila na putevima i teško pronalaženje slobodnog parking mesta ukazuju na neku drugu priču.

– Svi padaju u nesvest i žale se kada čuju novu cenu goriva, a i dalje se u kolima vozi samo po jedna osoba. Da im je toliko skupo, dogovorili bi se sa komšijama i kolegama da zajedno idu na posao. Nekad su trotoari bili puni pešaka, a sada su ulice pune automobila – primetila je Ružica Smiljković (67).

Delu Kruševljana, posao zavisi od automobila, pa su prisiljeni da svakog dana idu ovim prevoznim sredstvom na svoje radno mesto

– Živim u selu, pa zbog vremenski neodgovarajuće autobuske linije, moram da koristim auto. Svestan sam da trošim puno novca na gorivo, ali mi je ovo trenutno jedino rešenje da stignem na posao na vreme – objašnjava Dragan Đorđević (48).

Zbog stalnog poskupljenja benzina, nafte i plina, neki vozači su su se odlučili da smanje potrošnju goriva, pa su kao alternativu odabrali korišćenje usluga gradskog prevoza. Iz Jugoprevoza nam potvrđuju da je primećena povećana prodaja karata:

– Dosta ljudi, koji ranije nisu, sada koriste gradski prevoz. Imamo veći broj putnika u odnosu na ovaj period prošle godine, ali ne drastičan.

Iako cene goriva nikada nisu bile veće, radnici na benzinskim pumpama nisu primetili značajniji pad prometa.

– Vozači sipaju gorivo kao i inače. U Srbiji će ljudi poslednji dinar pre dati za gorivo i cigare, nego za hleb. Neko natoči više, neko manje, ali kao što možete videti i sada, i dalje ima gužvi na pumpama– rečeno nam je na ovdašnjoj pumpi.

Inače, krajem juna, odlukom Vlade Srbije, produžena je Uredba o ograničenju cena naftnih derivata evrodizela i evro premijum BMB 95. Svakog petka, Ministarstvo rudarstva obračunava prosečnu veleprodajnu cenu ovih energenata, koju zatim dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje do 15 časova objavljuje najviše maloprodajne cene koje će važiti narednih sedam dana.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top