Grof iz Milutovca

Postavljeno: 28.05.2023

U porodičnoj kompaniji koja je prošle godine proslavila 30 godina poslovanja i uspešnog rada „Grof of Milutovac“ tradiciju proizvodnje voćno – loznog sadnog materijala nastavljaju Milorad Pantić i njegov sin Srećko

– Proizvodnju sadnog materijala počeo je moj deda, pa otac, zatim ja, a nastavlja i moj sin Srećko u četvrtoj generaciji. U stalnom radnom odnosu u firmi je zaposleno 12 ljudi, angažujemo sezonske radnike, a sada imamo radnike iz Nepala. Dodatna radna snaga obezbeđuje se prema potrebi i na određeno vreme.

U toku vegetativne godine proizvodimo više od tri miliona jedinica bezvirusnog sadnog materijala. Savremeni sadni materijal je bezvirusni i sertifikovan je prema standardima EU. Pod sadnim materijalom je oko 70 hektara zemlje i to u Milutovcu, Medveđi, Grabovcu i Stalaću.

Firma raspolaže širokim asortimanom poljomehanizacije, a sve dosadašnje investicije su realizovane iz sopstvenih sredstava i bez ikakvog kredita i pomoći države ili poslovnih banaka – kaže dipl. ekonomista Milorad Pantić, vlasnik kompanije.

Prema njegovim rečima, Srbija danas izvozi oko 10 miliona jedinica sadnog materijala, a devedesetih godina 20. veka samo iz Rasinskog okruga je bilo 50 miliona komada i u posao je bilo uključeno 20.000 ljudi.

Bruto prihod IHP „Prva petoletka“ u najboljim godinama bio je jednak zaradi rasadničara Srbije, što su bile vrlo ozbiljne brojke. Danas je pitanje koliko ima proizvođača u zemlji. Procenjuje se da se ta cifra kreće između 1.000 i 2.000 ljudi, ne više.

Godine 2005. ova firma je uvezla bazni početni materijal tzv. „majke“ i cela proizvodnja je sertifikovana po standardima EU, bez kojih nije moguć izvoz u Evropu.

– Država nije htela da nas podrži i mi smo zato nezadovoljni. Na primer, Severna Makedonija subvencioniše izvoz sadnog materijal sa pola evra, Republika Srpska sa 0,30 evra, a kod nas nema ništa. Razgovarali smo o tome u Ministarstvu poljoprivrede i obećali su nam podršku za sledeću godinu.

Dovedeni smo pred kolaps, a nemamo ništa što imaju svetski proizvođači i samim tim smo neravnopravni u konkurenciji na svetskom tržištu. Kada smo mi imali 50 miliona sadnica, Italija je imala 5 miliona, a sada mi 10 miliona, a oni 100 miliona jedinica.

Izvozimo u Evropu i Aziju, odnosno u 18 država, što je značajno za privredu naše zemlje – ističe Pantić, koji uspešno obavlja i funkcije predsednika Upravnog odbora Udruženja proizvođača voćno – loznog sadnog materijala i sadnica ruža Srbije i predsednika Opšteg udruženja preduzetnika opštine Trstenik.

„Grof of Milutovac“ je treći izvoznik u Opštini Trstenik, posle PPT Petoletke i Amfenola, a ubedljivo je prvi u plasmanu sadnog materijal na međunarodna tržišta.

– Tražimo da stručnjaci Ministarstva poljoprivrede dođu na imanja proizvođača i da se lično upoznaju sa konkretnim problemima u proizvodnji. Oko 140 pravnih subjekata u Srbiji je u rasadničarstvu.

Država treba da da subvencije za podizanje novih zasada baznog karaktera, početnog materijala za proizvodnju sadnica. Do pre nekoliko godina Uredba o poljoprivrednoj proizvodnji se usvajala u avgustu i septembru za narednu godinu, a sada evo smo na kraju maja i nje nema.

Uredbe nema i ne znamo šta će biti. Uredba o biljnoj proizvodnji još uvek nije doneta, ne znamo šta nas čeka, da li će biti subvencija i pod kojim uslovima – zaključuje vlasnik ove kompanije i čelnik rasadničara Srbije.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top