Građani (ne)zadovoljni radom profesionalnih upravnika zgrada

Postavljeno: 27.02.2019

U stambenim zajednicama koje su raskinule ugovor sa profesionalnim upravnicima zgrada kažu da, iako uredno plaćeni, upravnici svoje obaveze ne ispunjavaju. Do sada je u Kruševcu ugovor većinskom odlukom raskinulo devet stambenih zajednica i zamenilo ih onima iz redova stanara.  Kako saznajemo, nezadovoljnih je mnogo više, pa se može očevati da će , ukoliko nastave sa ignorisanjem obaveza, upravnici ostati bez mnogo većeg broja ugovora

Ugovor  sa profesionalnim upravnikom stanari zgrade Stevana Prvovenenčanog 12 raskinuli su nakon šest meseci od njegovog angažovanja. Kažu da tokom tog perioda upravnik uopšte nije ispunjavao zakonom propisane obaveze, te da su uredno svakog meseca  jedino dobijali priznanice za uplatu nadoknade koja upravniku sleduje.

– Od trenutka kada je profesionalni upravnik preuzeo upravljanje našom zgradom, bilo je više problema  u našoj stambenoj zajednici. Pokušavali da ga kontaktiramo kada je zbog kvara na vodovodnoj instalaciji više od polovina stanova u zgradi bilo u problemu. Nije se javljao na telefon , pa smo morali sami da se organizujemo i rešavamo problem –  objašnjava Branislav Milenković  iz zgrade u Ulici Stevana Prvovenčanog  12, stanar koga su nakon raskida ugovora  sa licenciranim upravnikom, komšije većinskom odlukom izglasale  da kao upravnik iz redova stanara brine o ovoj stambenoj zajednici.

Stanari  ove zgrade, u kojoj  je inače uveden prinudni upravnik  jer u trenutku inspekcijske kontrole  nisu imali upravnika, kažu i to da je pre dolaska profesionalnog upravnika u njihovoj zgradi sve mnogo bolje funkcinisalo, od održavanja higijene pa nadalje.

– Čistačica  za čije angažovanje nam upravnik nije dostavio nikakvu ponudu iako je to bio po zakonu u obavezi, dolazila je samo nekoliko puta tokom šest meseci,  a pre toga imali smo čistačicu koja je dolazila dva puta nedeljno. Nismo imali kome da se obratimo ni onda kada je dolazilo do promene broja članova domaćinstva, pa su onde gde se smanjio broj članova, ljudi bili prinuđeni da plaćaju veći račun za vodu. Jednostavno, ništa nije funkcionisalo, pa smo jednoglasno doneli odluku da ga smenimo – objašnjavaju stanari ove stambene zajednice u naseljenom mestu Bare.

Da smene profesionalnog upravnika, nakon sedam meseci, odlučili su i stanari  Cankareve 14, u naselju “Ujedinjene nacije”. Da angažuju profesionalca dogovor je koji je većinski usvojen na sednici Skupštine stanara. Želeli su, kako objašnjavaju, da zgradom upravlja neko ko je prošao stručnu obuku  i ko će im pomoći da reše problem prokišnjavanja krova u toj zgradi.

– Upravnika smo  angažovali u trenutku kada smo imali veliki problem  sa krovom zgrade koji je počeo da prokišnjava. Za sedam meseci ovo pitanje nije ni pokrenuto, a kamoli da je nešto započeto. Od ranije smo imali investicioni fond, skupljali smo novac godinama,  upravo za takve i slične veće vanredne troškove. Kada je došao, upravnik je preuzeo rukovođenje tim fondom, a nakon njegovog odlaska u tom fondu ostalo je manje novca nego što je bilo, a da ništa nije odrađeno. Pitamo se gde je taj novac –kažu stanari, naglašavajući da tokom svog mandata upravnik nije podneo nijedan izveštaj Skupštini stanara, te da su priznanice za naplatu njegovih usluga  jedino što je uredno pristizalo svakog meseca.

U sličnoj situaciji je i više stambenih zajednica koje još uvek imaju profesionalnog upravnika. Ono što smo imali prilike da čujemo  je da deo njih planira da raskine ugovor sa profesionalnim upravnikom ukoliko se ovakve situacije bude ponavljale. Zbog do sada lošeg iskustva, kako kažu, nakon raskida ugovora angažovaće iskuljučivo upravnika iz redova stanara.

U pokušaju da kontaktiramo  jednog od razrešenih upravnika stambenih zajednica, i  potražimo objašnjenje , na broj mobilnog telefona koji bi po zakonu stanarima trebalo da bude dostupan 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji , ili se niko nije javljao ili je veza prekidana nakon prvog zvonjenja. Ni nakon  24 sata od poziva, sa tog broja nas niko nije kontaktirao.

U Gradskoj upravi su nam potvrdili da je devet stambenih zajednica raskinulo ugovor  sa profesionalnim upravnikom, ali da razlozi njihovog razrešenja nisu poznati jer, kako su objasnili, iste nije potrebno navoditi u zapisiniku sednice Skupštine.

Inače, u Kruševcu trenutno rade četiri licencirana profesionalna upravnika koji upravljaju sa čak 227 registrovanih stambenih zajednica, od  598 koliko ih ukupno ima. U 157 njih uvedena prinudna uprava. Gradska uprava ne raspolaže podatkom o tačnom broju neregistrovanih stambenih zajednica s tim da  se pretpostavlja, kako su naveli u odgovorima preosleđenim novinama GRAD, da je reč o manjem broju stambenih zajednica.

Podsećamo da su prema novom Zakonu o stanovanju, stanari svih stambenih zgrada u Srbiji, bili u obavezi da do 12. decembra  2017. godine registruju stambene zajednice i izaberu upravnika. Kod onih koji to nisu učinili u propisanom roku, po nalogu inspekcije uvedena je prinudna uprava imenovanjem profesionalnog upravnika koja može da traje sve dok stanari ne organizuju upravljanje onako kako oni žele.

Ukoliko  su stanari nezadovoljni radom profesionalnog upravnika a ugovor zaključen na neodređeno vreme, isti se može raskinuti, sa otkaznim rokom od mesec dana. Da bi se ugovor raskinuo, potrebna je preko 50 odsto glasova stanara stambene zajednice.

Šta su tačno obaveze profesionalnih upravnika zgrada

U odgovorima koje je ranije novinama GRAD  prosledilo Ministarstvo gra|evinarstva, saobraćaja i infrastrukture, navodi  se da pored poslova koje je do sada obavljao predsednik skupštine stanara a sada upravnik iz redova stanara, licencirani upravnik ima dodatne obaveze. Između ostalog, u obavezi je  da prima prijave kvarova i ostalih problema svakog dana u nedelji tokom 24 sata i da na osnovu tih prijava obaveštava nadležne organe o problemu, odnosno, da zahteva preduzimanje odgovarajućih mera.

Takođe, u obavezi je i da evidentira svaku prijavu sa svim podacima o problemu, da obezbedi  izvršenje radova na hitnim intervencijama i da se stara o održavanju zemljišta koje služi za upotrebu zgrade.

Licencirani upravnik je u obavezi i da skupštini stambene zajednice predlaže visinu naknade za održavanje zgrade i zemljišta (na osnovu najmanje tri prikupljene ponude od strane onih koji se bave održavanjem zajedničkih delova zgrada i zemljišta), te da stambenoj zajednici najmanje dva puta godišnje podnosi izveštaj o svom radu.

Novim Zakonom o stanovanju predviđeno je da upravnik kao naslednik predsednika skupštine stanara bude plaćena funkcija. Plaćanje njegovih profesionalnih usluga određuje tržište i ugovor koji se zaključuje sa stanarima, a trenutno se kreće između 200 i 300 dinara po stanu.

Obaveze upravnika – komšije

Upravnik iz redova stanara, prema Zakonu o stanovanju, ima brojne obaveze, bez obzira na to da li je za to plaćen ili ne, a stanari se mogu dogovoriti da li će i koliko biti plaćena ta funkcija.

Ukoliko skupština stanara ulogu upravnika poveri svom komšiji, on će morati da:

– zastupa i predstavlja stambenu zajednicu;

–  podnosi prijavu za upis stambene zajednice u Registar stambenih zajednica i ističe rešenje o registraciji stambene zajednice na vidno mesto u stambenoj zgradi;

– vrši popis posebnih, zajedničkih i samostalnih delova i njihovo označavanje;

– uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima i korisnicima posebnih delova;

– izvršava odluke koje donosi stambena zajednica;

– na osnovu odluke skupštine stambene zajednice o upravqawu sredstvima stambene zajednice raspolaže sredstvima sa tekućeg računa stambene zajednice i podnosi skupštini stambene zajednice izveštaj o radu koji posebno sadrži prikaz ukupnih prihoda i rashoda stambene zajednice, realizovanih aktivnosti u odnosu na planirane, kao i iskorišćenje sredstava za realizaciju svake od aktivnosti;

– predlaže skupštini stambene zajednice program održavanja i stara se o njegovoj realizaciji;

-organizuje radove na hitnim intervencijama;

– organizuje izvođenje radova na zajedničkim delovima zgrade i zemljištu za redovnu upotrebu zgrade u skladu sa usvojenim programom održavanja i kontroliše da li se ovi radovi izvode;

– vodi evidenciju o prihodima i rashodima stambene zajednice;

– vrši i druge poslove određene zakonom.

Ostale vesti

back-to-top