GO NS: Sindikati izgubili smisao postojanja

Postavljeno: 17.09.2021

Da sindikati danas uglavnom služe da na rate obezbede školski pribor i zimnicu i da organizuju proslave i dele novogodišnje paketiće, umesto da zaštite prava radnika, kazala je Desanka Miletić, članica Gradskog odbora Narodne stranke, na redovnoj konferenciji za novinare

Uz podsećanje da su sindikati udruženja radnika čija je osnovna funkcija pregovaranje sa poslodavcem i obezbeđivanje boljeg statusa radnika i njihovih prava, Miletićka je rekla da praksa pokazuje nešto sasvim drugačije.

-Pravi smisao njihovog postojanja izgleda se izgubio između težnje da se radnici potpuno obesprave, obezvrede i iskoriste maksimalno moguće uz minimalne zarade. Izgubio se i između dodvoravanja poslodavcima i verovatno nečijih ličnih interesa- rekla je ona.

Umesto toga, kako je kazala, sindikati bi, između ostalog, trebalo da se pozabave ukidanjem prakse da se ugovori o radu potpisuju na određeno vreme i to uglavnom na mesec dana, zaštitom radnika od bilo kakvog oblika zastrašivanja, mobinga, primoravanja na prekovremeni rad koji često nije plaćen već preveden u preraspodelu.

-Trebalo bi da se bave obezbeđivanjem optimalnih uslova za rad, redovnih sistematskih pregleda o trošku poslodavca, posebno u hemijskim industrijama, da se bave time da se zarade ne isplaćuju napamet već po ceni sata za noćni i dnevni rad, te da radnici budu uredno prijavljeni i da mogu da napreduju shodno stručnoj spremi i iskustvu, a ne po rodbinskoj i stranačkoj pripadnosti- navela je Miletić.

Između ostalog, kako je kazala, neophodno je obezbediti slobodno sindikalno udruživanje.

-Nije redak primer da su radnici, koji su iskazivali svoje nezadovoljstvo uslovima rada i negodovanje zbog uskraćenih prava, dobijali otkaze ili im jednostavno, moderno i vrlo pogodno rečeno, nisu produženi ugovori. Svaki pokušaj pravog sindikalnog udruživanja, bio je završen na ovaj ili sličan način- rekla je ona, dodajući da oni koji iskazuju nezadovoljstvo uslovima rada nisu loši radnici, već odgovorni ljudi koji žele da se njihova prava poštuju i imaju ozbiljne namere da se predano posvete poslu.

Miletić se osvrnula i na to što nije ispoštovan predlog Saveza sindikata da visina minimalca bude jednaka iznosu potrošačke korpe čime je država, kako je kazala, kao i uvek do sada pokazala da je više na strani poslodavca nego radnika.

Posebna priča su strane kompanije koji od države dobijaju ogromne subvencije, a  kojima realno, ta pomoć možda nije ni potrebna. Time se šteti malim, srednjim pa i velikim preduzećima jer, umesto da pomoć usmeri na domaću proizvodnju i privredu,  novac se sliva u strane kompanije. Te kompanije, danas, sutra mogu da se spakuju i odu iz zemlje i ostave radnike i njihove porodice bez egzistencije– kazala je ona.

Podsetila je da je u našem gradu bilo je mnogo fabrika koje su tokom prethodnih godina ili propale ili privatizovane (uglavnom neuspešno ili su prešle u ruke stranih investitora), da je položaj radnika doveden maltene na nivo savremenog ropstva, te da je iz tog razloga važno podsetiti se na osnovnu ulogu sindikata. D.P.

 

 

Ostale vesti

back-to-top