GO DS o 2018-toj: “Pad standarda građana, satanizacija opozicije i fingiranje javnih rasprava

Postavljeno: 27.12.2018

– Ovo je bila godina u kojoj je došlo do političkog ubistva Olivera Ivanovića za koje ni do danas nema odgovora o izvršiocima i nalogodavcima, godina koja će biti upamćena po medijskom mraku, satanizaciji Demokratske stranke i opozicije i svakodnevnom urušavanju prava na slobodu govora i kritičkog mišljenja, kao i fingiranim javnim raspravama i na republičkom i na lokalnom nivou – rekla je na konferenciji za novinare Goranka Vilimanović, predsednica Gradskog odbora Demokratske stranke u Kruševcu

Na spisku problema koji su pratili 2018. po mišljenju Demokratske stranke je i veliki odlazak građana u inostranstvo radi ostvarivanja egzistencije. Goranka Vilimanović je iznela podatak da je Srbiju u poslednjih šest godina u potrazi za poslom napustilo 250 hiljada ljudi.

– Paradoksalno je da iz ovih poražavajućih činjenica, Srpska napredna stranka izvlači pozitivne rezultate, pa kaže kako se smanjila nezaposlenost. Nezaposlenost se smanjila zato što su građani napuštali zemlju, ali i zato što se promenila metodologija utvrđivanja nezaposlenosti, a ne zato što je došlo do velikog povećanja zaposlenosti – naglasila je Vilimanovićka.

– Cela godina je bila obeležena daljim padom standarda, povećanjem siromaštva, što je posledica oduzimanja penzija, oduzimanja plata, dok su socijalna davanja ostala  na nivou 2012.– iznela je predsednica kruševačkih demokrata i ukazala da je prema odacima Evropske unije Srbija po rasponu najbogatijih i najsiromašnijih pretposlednja u Evropi.

– U Kruševcu  je ove godine donet antikorupciji lokalni plan, a jedini rezultat tog plana je formiranje antikorupcijske komisije koja je i sama formirana na jedan čudan i netransparentan način – navodi Vilimanovićka. Ona kaže da je konkurs za ovu komisiju raspisan, ali da nije bilo informacija na osnov kojih kriterijuma su birani ljudi koji su se našli u komisiji.

Imamo čak i podatak da su neki koji su izabrani u komisiju imali manji broj bodova, kao i da su većina članovi SNS. Dakle, samim izborom komisije mi unapred obesmišljavamo borbu protiv korupcije.

Demokrate ukazuju i na to da je izostao i odgovor na pitanje šta se desilo sa izveštajem DRI za 2016. godinu u kome je ustanovljeno mnogo propusta u trošenju javnih sredstava.

Desimir Pavlović je naglasio da je prema tom izveštaju 195 miliona dinara potrošeno protivzakonito, te da su ustanovljeni propusti u domenu krivične odgovornosti, od toga da je 50 miliona dinara potrošeno bez javnih nabavki, da nije bilo dokumentacije za neke troškove, da je prenošen novac bez pravnog osnova, plaćani poslovi bez ugovora, pa sve do finasiranja goriva i mobilnih telefona za aktiviste SNS-a u predizbornoj kampanji. Činjenicu da je Kruševac, sa ovakvim izveštajem, ove godine dobio nagradu Državne revizorske institucije Pavlović naziva kontradiktornom u odnosu na ono što je DRI našao i to objašnjava samo kadrovskom promenom u DRI.

Loši uslovi u zdravstvenim ustanovama, ogromni dugovi Gradske toplane i naročito loše grejanje ove zime, te gubitak jedne važne ustanove, Apoteke Kruševac, je takođe nešto što je obeležilo ovu godinu, smatraju demokrate. Pavlović je podsetio da je iz budžeta za 2019. za kruševački Dom zdravlja izdvojeno samo 4 miliona dinara.

Sam kraj godine, kažu u DS, obeležilo je verbalno i fizičko nasilje u Kruševcu, odnosno napad na Borka Stefanovića.

– Time je grad Kruševac postao simbol vlasti koja ne birajući sredstva sprečava slobodu govora i kritičkog mišljenja – zaključila je Vilimanovićka.

O najavama da bi opozicija mogla da napusti rad skupština i institucija, Vilimanovićka kaže da još nije donet zvaničan stav, ali da preovladava mišljenje da je to jedini način da se ukaže na besmislenost rad institucija, a o najavi njihovog odbornika Milomira Marinkovića da će napustiti mesto odbornika u gradskoj Skupštini, u Demokratskoj stranci kažu da nisu dobili nikakav zvaničan zatev od Marinkovića, ali da će o tome sa njim razgovarati.

Ostale vesti

back-to-top