Gimnazijski profesori na treningu preduzetništva

Postavljeno: 17.10.2021

Gimnazija u Kruševcu je jedna od četiri škole koje partnerski rade na projektu “Preduzetništvo u srednjim školama” koji ima za cilj da obuči nastavnike za razvoj preduzetništva koji bi potom svoje veštine primenili u nastavi. Tri profesorke ove škole, Aleksandra Filipović, Slađana Damnjanović i Biljana Pršić, prošle su obuku u Sofiji, a sada su svoja znanja podelile sa kolegama, predstavile im projekat i ogledni priručnik za korišćenje u nastavi

-Naš trening podrazumeva nove metode za primenu u nastavi, to su uglavnom metode neformalnog učenja tzv. “soft skills” koje ćemo mi primenjivati tokom ove školske godine sa učenicima – kaže Aleksandra Filipović, koordinatorka.

Jedanaestoro profesora ove škole, slušali su o preduzetništvu i o tome koliko je ono važno za učenike.

-Učenici će razvijati socijalne veštine i kompetencije koje upravo jesu glavna tema i pokretačka snaga za razvijanje preduzetničkog duha i stavova. Ne u smislu da uče kako da naprave firmu i posao, već kako da steknu takav način mišljenja i postanu preduzimljivi- objašnjava koordinatorka.

Novi model nastave, biće primenjen na uzorku od 180 učenika u cilju razvijanja međupredmetnih kompetencija za kraj srednjoškolskog obrazovanja.

Međupredmetne kompentencije u nastavi tiču se orijentacije ka preduzetništvu, saradnji i  komunikaciji. Prepoznali smo potrebu učenika i profesora da u skladu sa reformom Gimnazije razvijemo ove veštine. Nadam se da će ogledni priručnik biti koristan za sve i da će pomoći da se preduzetničke veštine neguju i adekvatno razvijaju u okviru našeg sistema obrazovanja-ističe direktorka škole, Biljana Dačić.

Kruševačka Gimnazija jedna  je od 4 partnerske škole na ovom projektu.

-U saradnji sa školama iz Slovenije, Bugarske i Turske smo osmisli zajednički projekat koji je krenuo 2019, a planirani završetak je 2022. godine u maju – najavljuje direktorka.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top