Gimnazije iz četiri zemlje uradile priručnik o preduzetništvu

Postavljeno: 15.05.2022

Gimnazija u Kruševcu ugostila je tokom ove nedelje predstavnike gimnazija iz Bugarske, Turske i Slovenije, sa kojima od 2019. partnerski radi na projektu “Preduzetništvo u srednjim školama”. Kao produkt zajedničkog rada profesora nastao je ogledni priručnik, koji se u pilot fazi odlično pokazao, a čija će konačna verzija biti predstavljena početkom školske godine

-Ovaj pojekat preduzetništvo tretira kao veštinu kojia bi trebalo da je više implementirana u srednjoškolsko obrazovanje, ne samo generalno, već i stručno. Sama reč „preduzetništvo“ je malo problematična jer svakog asocira na biznis i slično, ali ona upravo znači da se svako može naći u različitim situacijama, a za mlade ljude je to veoma potrebna veština i može se jačati kroz sve predmete koje oni uče u školi, ali preko neke druge metodologije koja nije tako klasična.

Cilj projekta je priručnik za profesore kojim lakše mogu da implementiraju preduzetničku metodologiju u svoje predmete – kaže Gregor Celje, direktor Gimnazije Centar Celje iz Slovenije.

Nakon niza radionica održanih u ove četiri zemlje, u kojima je učestvovalo po 180 učenika iz svake škole i po 30 nastavnika, nastao je ogledni priručnik za preduzetništvo.

– Priručnik je rezultat svih obuka koje su profesori izveli u srednjim školama, a on će služiti za razvoj preduzetništva sa preporukama za primenu u neposrednoj nastavi. Kada bude izašla konačna verzija priručnka on će biti na raspolaganju svuda gde nastava zahteva – navodi direktorka škole, Biljana Dačić.

Inače, ovaj priručnik biće preveden na pet jezika, a njegova prva verzija primenjena je u nastavi ove godine, tokom pilot faze.

– Nakon evaluacije možemo reći da su učenici dobro reagovali, bili su uzbuđeni i bilo im je zanimljivo da neki drugi pristup može da se primeni. Ova metodologija je možda primenljivija na časovima odeljenskog starešine, gde učenici mogu da razgovaraju o socijalnim kompetencijama i uopšte o preduzetničkom načinu razmišljanja – kaže profesorka i koordinatorka projekta, Aleksandra Filipović.

Konačna verzija priručnika biće prezentovana početkom septembra, a on će biti dostupan u štampanom i digitalnom izdanju.

M.S.

Ostale vesti

Komentari

1 thought on “Gimnazije iz četiri zemlje uradile priručnik o preduzetništvu

Comments are closed.

back-to-top