Drugi memorijalni turnir „Oliver Tomić“: karatisti iz čitave Evrope stižu u Kruševac

Postavljeno: 22.02.2023

U susret drugom memorijalnom turniru “Oliver Tomić” koji će se u nedelju, 26. februara, održati u Hali sportova, u čast proslavljenog karatiste iz Kruševca, pratimo pripreme Karate kluba Kruševac koji je domaćin turnina. Očekuje se učešće više od hiljadu takmičara, iz deset zemalja, koji će se nadmetati u različitim kategorijama. Otvaranje turnira je u 9 i 30, a ulaz je besplatan za sve zainteresovane sugrađane

-Na takmičenju će učestovati praktično sve kategorije od pet godina do veterana, koji imaju više od 50 godina, i nastupaće u svim takmičarskim disciplinama u karateu: kate, borbe, sparing za decu…Sedamdeset borilišta će biti na terenu, a biće prisutna i reprezentacija Srbije, koja se priprema za predstojeće Evropsko i Svetsko prvenstvo koje se očekuje ove godine, što će za njih i njihove trenere biti vrlo značajno. Biće ovo jedno vrhunsko takmičenje, u Oliverovu čast – najavljuje Marko Tomić predsednik Karate kluba Kruševac.

Takmičenje će trajati samo jedan dan, jer u suprotnom, košarkaški, odbojkaški i drugi klubovi ne bi imali gde da igraju.

-Hala sportova je stara i ne zadovoljava uslove za organizaciju većih takmičenja, i nadam se da će u našem gradu osvanuti jedna nova, savremenija hala. Mi smo zainteresovani za organizaciju Evropskog šampionata, za decu i veterane u karateu, ali je to dosta teško zbog karakteristika naše hale.

Na prošlogodišnjem memorijalnom turniru, koji je po prvi put održan, nastupilo je 6 zemalja, 150 karate klubova i blizu 1000 takmičara.

– To je bilo jedno od značajnijih međunarodnih takmičenja, jer su nastupale reprezentacije, a organizacija je bila odlična, uprkos pandemiji korone. Bilo je tu mnogo kvalitetnih mečeva i vrhunskih takmičara koji su potvrdili svoj kvalitet kasnije i na Evropskom prvenstvu koje je održano u Švajcarskoj.

Takmičari koji su u Kruševac došli iz drugih država, bili su oduševljeni takmičenjem i ovdašnjim karate klubom.

-Iznenađen sam bio jer mi nismo poslali dopis drugim zemljama, hteli smo najpre da organizujemo turnir samo za takmičare iz Srbije, što smo i najavili na društvenim mrežama. Tada su nam se sami javili predstavnici klubova iz drugih zemalja sa željom da nastupe iz poštovanja prema Oliveru koji je zaista mnogo učinio za evropski svetski karate i imao izuzetno lepu saradnju sa svim zemljama u okruženju, ali i na svetskom nivou.

Karate klub Kruševac spada u red najstarijih karate klubova, postoji više od pola veka, a apsolutno je najtrofejniji i najuspešniji na nivou cele zemlje. Pregršt svetskih i evropskih šampiona, ogroman broj reprezentativaca, poniklo je iz ovog kluba.

-Teško je izdvojiti najtrofejnije takmičare. Oliver Tomić je bio četvorostruki šampion Evrope, dugogodišnji kapiten i šampion Jugoslavije. Miloš Tomić je takođe bio svetski šampion sveta, jedini Evropljanin koji je nastupao na tri svetska finala i koji je na sva tri svetska prevenstva bio bez izgubljenog poena.

Impoznatne rezultate napravila je i Simić Nevena, koja je aktualna evropska i svetska šampionka. Borba tim Srbije koji je bio sačinjen od predstavnika iz našeg kluba ušao je istoriju evropskog karatea, kada je 2015. godine osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore, a godinu dana pre toga bili su i vicešampioni Evrope.

-Više puta smo se našli na prvom mestu po broju osvojenih medalja. Na prošlom Evropskom šampionatu Kruševac je postao bogatiji za dva evropska šampiona, to su Simić Nevena koja je u konkurenciji juniorki bila prva u katama, Jovanović Luka je bio prvi u borbama, u kadetskoj konkurenciji, takođe, naš klub je osvojio još pet medalja, što je mnogo više od cele reprezentacije Nemačke ili Španije, što mislim da puno govori o našim uspesima.

Sa oko trista aktivnih članova, ovaj klub je jedan od najmasovnijih u Srbiji.

-Posebno sam ponosan što se rezulati ne prave samo u starijim selekcijama, na Svetskom šampionatu za mlade koje je održano u Skoplju, vratili smo se sa 11 medalja, gde smo još jednom pokazali dominaciju i srpskog karatea, ali i našeg kluba. Što se tiče budućih generacija, za nas nema zime, oni stasavaju u prave sportiste i iz godine u godinu će biti sve bolji.

Kontinuitet dobrih rezultata je višedecenijski, ali kako Tomić navodi, veliki problem je bio što su često menjali lokaciju kluba.

-Nekada smo trenirali po školskim salama, ali tamo nismo mogli da dobijemo adekvatan broj termina da bismo mogli da održimo kvalitetne treninge. Zatim smo godinama obavljali treninge u čuvenom skloništu u „Bronksu“ gde smo imali takođe prilično skromne uslove, ali smo barem mogli da organizujemo treninge u više termina. Širina tih prostorija nije zadovoljavala širinu jednog borilišta na takmičenju i mi nismo mogli da imamo adekvatan rad.

Od pre dve godine, klub je na novoj lokaciji, u objektu nekadašnjeg marketa Bambi, u Ujedinjenim nacijama.

-Posle toliko godina, dobili smo adekvatan prostor za trening i danas vežbamo u jednom od bolje sređenih prostora za borilačke veštine u celoj Evropi. Od kada smo ovde, napravili smo još bolje rezultate. A koliko je sala dobro opremljena govori to što su karatisti iz drugih zemalja Evrope posetili naš klub bili su oduševljeni onim što imamo. Beskrajno smo zahvalni svim ljudima koji su nam pomogli, posebno Bratislavu Gašiću i Trajal Korporaciji na čelu sa Milošem Nenezićem, što su nam pomogli da dođemo do sponzora. Deca su po prvi put videla da neko prepoznaje i ceni njihov trudi i rad, jer zahvaljujući sponzorima mogu da se takmiče, što posebno motiviše.

Karate spada u red najmasovnijih sportova u svetu, a u Srbiji se nalazi na drugom mestu posle fudbala.

-Karate je dosta popularan sport u našoj zemlji, jer mi smo takmičarska nacija koja voli da se nadmeće. Kroz veći broj disciplina i uzrasnih kategorija, mi smo privukli veliki broj mladih da se uključe u ovaj sport i ostanu dugo u njemu. Popularnosti je doprineo i sam sistem rada, roditelji prepoznaju da njihova deca pravilnije rastu i sazrevaju, i fizički i psihički-ističe Marko Tomić.


Legendarni karatista

Oliver Oli Tomić bio je dugogodišnji kapiten karate reprezentacije Jugoslavije, prvi balkanski prvak i četvorostruki šampion Evrope u karateu, dugogodišnji jugoslovenski reprezentativac, trenirao je u KK „Kruševac“, KK „Crvena zvezda“. Bio je predsednik Karate kluba Kruševac i predsednik Karate JKA Šotokan federacije Srbije, član borda direktora Evropske i svetske Šotokan karate Federacije.

Bio je jedan od najuspšenijih sportista sa ovih prostora, i kao trener je pravio velike rezultate sa svojim takmičarima.

-Oliver je zaslužan za veliki uspeh KK „Kruševac“, on je prvi odlučio da treba trenirati u manjim grupama, što je davalo rezultate, i što su preuzeli brojni klubovi širom zemlje-ističe Marko Tomić, predsednik KK „Kruševac“.

Dao je nemerljiv doprinos afirmaciji i razvoju karatea u našoj zemlji, a i šire, na njegovu inicijativu je pokrenuto Evropsko prvenstvo za mlade i veterane, koje je preraslo u izuzetno masovno takmičenje i učinilo ovaj sport još atraktivnijim.

-Mnogi kažu da je bio legenda sporta, ljudi su ga obožavali, imali su emotivan odnos prema njemu, mnogi su ga doživljavali kao oca i čoveka koji im je pomogao da dođe na pravi put. Ponosni smo što smo u našim redovima imali ovakvog velikana,koji je puno učinio za sport u našoj zemlji-ističe Tomić.

M. Janković

Ostale vesti

back-to-top