Đaci mesecima spremali prijemni, a Ministarstvo ukinulo filološko odeljenje u Gimnaziji

Postavljeno: 13.05.2019

Iako su se đaci iz Kruševca i Rasinskog okruzga mesecima pripemali za prijemni ispit, koji je trebalo da im bude ulaznica u specijalizovano filološko odeljenje kruševačke Gimnazije, ono je odlukom resornog Ministarstva – ukinuto. Ta informacija, objavljena neposredno pred početak roka za predaju prijava za prijemni, 10. maja, neprijatno je iznenadila ne samo đake i roditelje već i Gimnaziju, koja je za to saznala tek malo ranije

Gimnazija je odmah resornom ministarstvu uputila molbu da takvu odluku preispita, a sa istim zahtevom nadležnima su se obratili i roditelji čija deca su želela da konkurišu za to odeljenje.

– Od načelnika Školske uprave Kruševac sam usmeno tek 6. maja, odnosno istog dana kada je na sajtu Ministarstva prosvete objavljen Konkurs za upis u srednje škole, saznala da će naše filološko odeljenje biti ukinuto. U objavljenom Konkursu potom zaista nije bilo našeg odeljenja – kazala je za krusevacgrad.rs direktorka kruševačke Gimnazije Biljana Dačić.

Ona je podsetila da je Gimnazija plan upisa predala u decembru, da ga je lokalna samouprava potvrdila te da je ovakva odluka Ministarstva neočekivana pogotovu ako se ima u vidu da je  tokom prethodnih osamnest godina, koliko je to odeljenje postojalo, interesovanje uvek bilo veliko.

– Svake godine smo upisivali maksimalnih 24 đaka, bilo je godina u kojima u đaci ostajali ispod crte, a jedino smo prošle godine imali nešto manje interesovanje, odnosno upisano je 17 učenika, što je takodje u okviru propisanog, jer Zakon predviđa minimum 15 djaka po odeljenju – objasnila je Dačićka.

Nije još jasno zašto Škola nije dobila nikakvo pisano obaveštenje niti obrazloženje te zašto nije bila ranije upoznata sa tom odlukom.

– Đaci koji žele da upišu ovo odeljenje mesecima se pripremaju za prijemni. Ulagali su zaista veliki napor jer se istovremeno spremaju i za završni ispit. Takođe, naši profesori su odlazili u osnovne škole, govorili o radu u tom odeljenu, od februara su u Gimnaziji držali pripremne časove za prijemni. Da smo znali da će odeljenje biti ukinuto ne bismo sve to radili – rekla je Dačićka.

Osim Ministarstvu direktorka Gimnazije i kolektiv te škole obratili su se i kruševačkoj Školskoj upravi, sindikatima, Filološkom fakultetu, Društvu za srpski jezik, Društvu za strane jezike, odnosno stručnim institucijama, do kojih su zatražili podršku za opstanak pomenutog odeljenja.

U dopisu je, izmedju ostalog, navedeno da su đaci te škole tokom proteklih šest godina na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti te iz latinskog, engleskog, francuskog i italijanskog jezika osvojili 65 nagrada, da je Škola prostorno i tehnički dobro opremljena, te je među profesorima troje magistara nauka. Đaci su, samo tokom proteklog vikenda, na književnoj olimpijadi osvojili sedam republičkih nagrada.

Iako je 13. maja bio poslednji rok za predaju prijava za polaganje prijemnog profesori, roditelji i đaci veruju da će Ministarstvo promeniti odluku.

To je od Ministarstva zatražila i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

O ukidanju filološkog odeljenja načelnik kruševačke Školske uprave Zoran Asković za krusevacgrad. rs nije hteo da govori.

– Ništa nemam da kažem u vezi sa Gimnazijom, odeljenje je ukinuto, uopšte nije bitno kada sam ja za to saznao. Zovite Ministarstvo i Gimnaziju – rekao je Asković.

Ostale vesti

Komentari

  1. LJUT kaže:

    Načelnik Školske uprave je učitelj po struci. I to verovatno neki master učitelj kako se to naziva u današnje vreme. Ne možmo od njega očekivati da reaguje na gubitak kvalitetnog odeljenja, jer za takve stvari on nema sluha. Svi u Kruševcu znaju na koji način je on došao do tog poožaja. Nikakvim posebnim zaslugama, nikakvim posebnim postignućima…I dok na taj način postavljamo ovako nekvalitetne ljude na odgovorne pozicije, ukidaćemo i pravo na korišćenje kontejnera. Brzo će se otkriti ko je zapravo pokrenuo ovu apsurdnu priču. Umesto da dodajemo odeljenja, da bi deca imala veći izbor smerova, mi ih izbacujemo. Sramota za Ministarstvo i za ovog sramotnog načelnika.

1 thought on “Đaci mesecima spremali prijemni, a Ministarstvo ukinulo filološko odeljenje u Gimnaziji

Comments are closed.

back-to-top