Direktor Toplane podneo ostavku

Postavljeno: 22.01.2019

Dragan Azdejković, direktor kruševačke Gradske toplane podneo je ostavku na mesto direktora tog preduzeća. Obrazlažući svoju odluku, on je novinarima  na danas održanoj konferenciji kazao da ostavku podnosi “kao moralni čin zbog svega što se dešavalo tokom ovog meseca”

– Moralni čin je da sam još na početku ove grejne sezone rekao da ćemo imati mnogo problema sa kotlovima i ništa nisam slagao. Moralni je čin i to što sam  rekao da ćemo učiniti sve napore da u rekordnom roku otklanjamo probleme i, sem 12. januara, svaki put smo probleme i otklanjali u roku od 24 sata – kazao je novinarima Azdejković, te naglasio da se pre svega zahvaljuje zaposlenima u Toplani za sve što su učini da bi građani imali grejanje.

Azdejković je rekao da jeste  teško kada je napolju minus a nema adekvatne temperature u stanovima, ali  da se istovremeno vodi i kampanja protiv Gradske toplane koja, kako je kazao, dobija oblik političke borbe.

– Ne želim više da učestvujem u tome. Oni koji svašta pišu u medijima i na društvenim mrežama,  utiču na imidž i status ove firme. Najglasniji su upravo oni koji su ujedno i najodgovorniji za ovo  stanje u Toplani. Oni koji su 2012. godine doveli do propasti Toplanu bili su spremni i da je privatizuju, a ne ova garnitura. Nasledili smo dug od šest miliona evra kada je Toplanin prihod bio pet miliona, što nije bilo ništa drugo nego priprema za privatizaciju za male pare – rekao je on, dodajući da je tada sistem bio pred raspadom, da je nasleđena firma bez grama uglja i 900 kubika gubitka tople vode u sistemu, te da je Toplana sada, uz pomoć KFW investicija, te gubitke  svela na ispod 200 kubika, kad ne cure kotlovi.

Azdejković je kazao da je juče održan sastanak sa gradonačelnicom, te da je doneta odluka da se građanima smanje računi do 20 odsto.

– Učinićemo to iako su merenja vršena i kada je bilo prekida u snabdevanju toplotnom energijom, pokazala da su temperature u zgradama bile od 20 do 22 stepena – rekao je on, naglašavajući da je Toplana tokom decembra i januara izvršila preko 100 merenja, te da je samo u pet odsto slučajeva temepratura bila ispod 20 stepeni.

Podsetio je i na to da odluka da temepratura u stanovima korisnika Toplane treba da bude 20 stepeni ( plus minus jedan) nije njegova niti lokalne samouprave,  kako se stalno provlači na društvenim mrežama. To je, kako je kazao, odluka na nivou Srbije i ukoliko je temepratura u tim granicama, Toplana nema obavezu da umanjuje račune.

Kao netačnu informaciju koja se mogla pročitati na društvenim mrežama, naveo je i to da je Gradska toplana dobijala novac za pokriće gubitaka.

– Pre više od godinu dana iz republičkog budžeta dobili smo 30 miliona dinara za nabavku uglja. Taj novac je i upotrebljen za energente – kategoričan je bio Azdejković.

Demantovao je i navode u pojedinim medijima i na društvenim mrežama da su kotlovi menjani 1999. godine.

– Kotlovi su iz 1982. godine, a 1999. su zbog bombardovanja reparirani. Radimo sa najstarijim kotlovima u Srbiji i ulažemo masimalan napor da bi sistem uopšte mogao da funkciniše jer odavde do krajnjih korisnika ima 24 kilometra – rekao je Azdejković.

Kazao je da se na  juče održanom sastanku sa gradonačelnicom  razgovaralo i o mogućim rešenjima problema koji postoje sa isporukom toplotne energije na rubnim područjima.

– Mnogo opterećujemo kotlove sa udaljenim tačkama, poput naselja “Ujedinjene nacije”. Ideja je da se taj problem reši sa malim kotlarnicama sa čim će se, kako imam obećanje, krenuti u brzu realizaciju – rekao je on, uz objašnjenje da će se sa  malim kotlovima smanjiti pritisak i da će biti manje kvarova, te da će uz rekonstrukciju glavnih kotlova, problem biti rešen za narednih deset godina.

Objašnjavajući zbog čega je remont kotlova odložen za narednu sezonu, Azdejković je rekao da je zbog određenih propisa cevi trebalo da stignu u septembru, te da nije bilo vremena da se otpočne taj posao.

– Prošle godine raspisali smo tender i zbog kvota koja je Evropska unija propisala za uvoz robe koja se pravi samo u zemljama EU, omogućeno nam je da potrebne cevi dobijemo tek u septembru. Još po tri meseca bi nam trebalo za samo jedan kotao, što znači da bismo uveliko ušli u grejnu sezonu a ne bismo imali nijedan kotao. Zato smo te radove  i odložili – objasnio je Azdejković.

Na kraju je kazao da je za svaku pohvalu jedinstvo i odnos prema poslu koji imaju zaposleni u Toplani, te da ga u celoj priči najviše pogađa kada se loše govori o radnicima tog preduzeća koji rade i prekovremeno kako bi kvarovi bili sanirani u što kraćem roku, a građani imali grejanje.

Današnjoj ostavci Dragana Azdejkovića, prethodila su saopštenja  kruševačkih odbora Narodne stranke i Levice u Kruševcu. Narodna stranka navela je da Toplana ove zime loše greje, te da će, ukoliko se ovakva situacija nastavi, sačiniti pravne timove koji će prikupljati pritužbe sugrađana, te da će pozvati Kruševljane na protest ispred Gradske uprave. Levica je zatražila momentalnu ostavku Azdejkovića kao i odgovornost svih aktera koji su “doveli do ovakvog katastrofalnog stanja” u poslovanju Toplane i grejanju građana. Levica je, takođe, izrazila sumnju da je reč o, kako je navela “svesnom uništavanju ovog gradskog preduzeća kao pripremu za nekog investitora”.

Na ove i druge navode iz saopštenja, Azdejković je reagovao i prošle nedelje u razgovoru za kruševacgrad. Tada je rekao da Gradska uprava u svakom trenutku može da ga smeni ukoliko, kao osnivač Toplane, nije zadovoljna njegovim radom. Ipak, nakon što održao sastanak sa gradonačelnicom, odlučio je da podnese ostavku.  

Ostale vesti

back-to-top