Devet namirnica koje nas greju i jačaju imunitet
Postavljeno: 22.01.2016
Da bi se tokom zime ojačao imunitet i očuvalo zdravlje, način ishrane treba prilagoditi hladnom i promenljivom vremenu
U opticaju treba da budu kuvana jela (supe, variva, kompoti), korenasto povrće, žitarice, razni začini, čajevi tj. namirnice koje podstiču cirkulaciju, te pomažu organizmu da se odbrani od hladnoće.
Prema kineskoj ishrani i makrobiotici zimi je poželjno koristiti više šargarepe, krompira, crnog i belog luka, kukuruza…Korenasto povrće poput šargarepe, celera, cvekle, crnog i belog luka, kelerabe i rotkve zagreva telo, ima nisku kalorijsku vrednost i izuzetno je bogato mineralima i vitaminima, a osim toga sadrži i fitosupstance koje pomažu u prevenciji raka. Treba ga jesti sirovo, bareno na pari ili dinstano na vodi.
1. Ren je korenasta biljka koja podstiče čišćenje organizma, ubrzava metabolizam i cirkulaciju, pa samim tim i zagreva organizam. Prava je riznica vitamina C (tri puta više nego u limunu). Efikasan je protiv prehlade i gripa.
2. Heljda osim što doprinosi zagrevanju organizma, pomaže u lečenju bolesti krvotoka, proširenih vena, reume, glaukoma, dijabetesa i stomačnih oboljenja. Bogata je belančevinama i vitaminima B1 i B2.
3. Ljuta paprika – ljutina potiče od kapsaicina, sastojka ljute paprike koja pozitivno deluje na funkciju srca, ublažava bolove, sprečava nastanak čira na želucu i popravlja raspoloženje. S obzirom na to da ubrzava cirkulaciju na taj način zagreva organizam.
4. Đumbir pojačava cirkulaciju i zagreva telo, a preporučuje se konzumiranje u obliku čaja, jer ljute supstance koje sadrži aktiviraju receptore toplote u organizmu. Koristi se za jačanje imuniteta, ublažavanje simptoma prehlade i stomačnih tegoba. Deluje kao prirodni analgetik i efikasan je u lečenju glavobolje.
5. Kokosovo ulje – kod ovog ulja masne kiseline iz creva direktno dospevaju u jetru, gde se konvertuju u energiju, za razliku od većine prehrambenih masnoća.
6. Bademi su odličan izvor kvalitetnih masnih kiselina koje pomažu regulaciji holesterola. Prirodan su izvor magnezijuma koji širi krvne sudove i poboljšava protok krvi.
7. Beli luk greje i snižava holesterol, a sadrži prirodne antibiotike (ALICIN). Preporučena doza dva češnja dnevno.
8. Biber zagreva udove, pa se preporučuje osobama koje imaju lošu cirkulaciju (hladne ruke i noge). Vrlo je koristan za regulaciju probave i deluje antikancerogeno, smanjuje nadimanje, ublažava prehlade i upale.
9. Muskantni orašćić spada u stimulativne začine koji greju telo i smiruju nerve. Ubrzava krvotok i treba ga rendati neposredno pred upotrebu, jer u suprotnom gubi aromu.
Izvor: Sensa