Koliko su cene namirnica skočile za godinu dana?

Postavljeno: 29.08.2022

U periodu od juna prošle do juna ove godine najviše je poskupelo meso koje je sa trenutno aktuelnim cenama za mnoge građane postalo nedostižno. Talas poskupljenja nije zaobišao ni ostale životne namirnice gde su poskupljenja procentualno manja u odnosu na meso ali su, ako se uzme u obzir da neke od njih kupujemo svakodnevno, ozbiljan udar na kućni budžet.

Pileći batak i karabatak skuplji je za više od 100 dinara u odnosu na isti period prošle godine, kada se kilogram ovog mesa mogao kupiti za u proseku 287 dinara. Za porodice koje su navikle da svakodnevno na trpezi imaju i meso to znači da će sada za po pola kilograma mesečno morati da izvoje preko 6.000 dinara, što je oko 1.600 dinara više u odnosu na pre godinu dana.

Ukoliko se kupuje kilogram mesa, sada je potrebno izdvojiti preko 12.000 dinara mesečno.
Značajno je poskupelo juneće meso sa kostima koje je u junu prošle godine u proseku koštalo oko 610 dinara, a u junu ove blizu 930 dinara po kilogramu, odnosno, 320 dinara više. Istovremeno, svinjsko meso sa kostima je sa prosečnih 465 skočilo na 618 dinara.

Kristal šećer koji je već mesecima deficitaran, u pomenutom periodu poskupeo je za 15,5 dinara i sada košta blizu 89 dinara. Kilogram belog hleba sada staje u proseku 102 dinara, dok je u junu prošle godine koštao 88 dinara. Ako uzmemo u obzir da je za četvoročlanu porodicu potrebno oko kilogram hleba dnevno, onda samo za ovu životnu namirnicu mesečno treba izdvojiti preko oko 3.000 dinara.

Sterilisano kravlje mleko sada košta u proseku 107 dinara a jogura oko 125, tako da je za po litar ove dve životne namirnice mesečno potrebno izdvojiti preko 7.000 dinara. U junu prošle godine prosečna cena mleka iznosila je 93,5 dinara, a jogurta 103.

Jestivo suncokretovo ulje koje je i pre pomenutog perioda pretrpelo više poskupljenja, sada košta u proseku oko 200 dinara, za 23, 5 dinara više nego u junu prethodne godine. Poskupelo je i brašno sa prosečnih 56 na 68 dinara.

Drastično su tokom proteklog perioda poskupela i i jaja, toalet papir, neka sredstva za ličnu higijenu, određeni konditirski proizvodi, kafa. Poskupljenja su svakodnevna i bez obzira na sve češće akcijske ponude više se, kako navode kupci, ništa ne može kupiti za 1.000 dinara, odnosno, bez 2 do 3 hiljade ne može se napuniti ni obična plastična kesa.

Povećanja cena osnovnih životnih namirnica pokrenula su i druga poskupljenja. Prvo su cene podigle pekare, potom taksisti, frizeri, razne zanatlije, pijačni prodavci i mnogi drugi, većina uz obrazloženje da su i njihovi troškovi rada sada veći ali i da kao i ostali građani i oni moraju da kupuju hranu, pa su prinuđeni da cene svojih usluga povećaju kako bi mogli da prežive. Oni čija primanja zavise od poslodavaca uglavnom ne dobijaju povišice, tako da im jedino ostaje da prate akcije u marketima ili da se odreknu nekih namirnica.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top