Konzorcijum radnika kupio PPT Armature

Postavljeno: 22.01.2016

U Agernciji za privatizaciju nedavno je potpisan ugovor o prodaji 70 odsto društvenog kapitala aleksandrovačkog preduzeća PPT Armature, što čini 68,6 odsto ukupnog kapitala. Većinski vlasnik postao je Konzorcijum zaposlenih, koji čini 384 od ukupno 425 radnika. Fabrika je prodata za 418.603 evra

-S obzirom na dosta informacija o neuspešnim i štetnim privatizacijama po uposlene, a sa druge strane imajući poverenje u proizvodni program, tržišni potencijal te ostvarene rezultate preduzeća, zaposleni su odlučili da učestvuju u privatizaciji – navodi Aleksandar Starinac, generalni direktor PPT Armature motive zbog koji su radniciorganizovali konzorcijum i kupili fabriku.

Planovi su, kako je dodao, da se obezbedi maksimalna upošljenost svih kapaciteta, ekonomsko poslovanje, zarade zaposlenih sa plaćenim obavezama prema državi kao i obavezno značajno investiranje u proizvodnu opremu.

Prosečna neto plata u preduzeću je oko 30 hiljada dinara, a očekivanja su da se zarade održe na tom nivou, a da se istovremeno omogući investiranje u opremu i otpplata preuzetih obaveza iz procesa privatizacije.

Fabrika ,,Armature” proizvodi priključke za spajanje metalnih cevi koje provode fluid pod pritiskom. Takvi priključci se primenjuju kod alatnih mašina, procesne opreme, motornih vozila, kamiona, građevinskih i poljoprivrednih mašina. U prethodne dve godine fabrika je imala realizaciju od po 7,3 miliona evra, više od 95 odsto proizvoda izvozi i to pretežno na tržište Evropske unije.

Preduzeće postoji pola veka. Do pre desetak godina je poslovalo u okviru sistema “Prve petoletke”, kada je zbog postupka privatizacije izdvojeno kao nezavisno preduzeće.

,,Armature” su, prema broju zaposlenih, jedno do dva najmnogoljudnija preduzeća u Aleksandrovcu, a kako navode u poslovodstvu, plan je da se tokom narednih godina očuva broj uposlenih te da se proširi obim proizvodnje.

J.B.

Izvor: Novine GRAD

Ostale vesti

back-to-top