Dedinsko sokolsko veče

Postavljeno: 16.05.2024

Na platou ispred Doma kulture u selu Dedina održana je prva manifestacija pod nazivom „Dedinsko Sokolsko veče“ povodom seoske Bogomolje i 20 godina od osveštenja crkve Svetog Atanasija Velikog uz bogat kulturno-umetnički program izveden ispred velikog broja sugrađana

Nakon nešto više od godinu dana postojanja Kulturno-umetničko društvo „Soko“ iz Dedine je, uz pomoć Crkvene Opštine i Mesne zajednice sela Dedina, organizovalo ozbiljnu manifestaciju na kojoj su gostovali Makrešanci, KUD „Čarapani“ iz Kruševca, hor Branka Radičevića, ali i izvođači narodne muzike Radica Dimitrijević i Rade Jorović uz orkestar Darka Minića.

– Na ovaj posebno značaj datum za naše selo u svakom porodičnom domu se seče kolač i pali sveća u znak poštovanja našem zaštitniku, primaju se gosti, a atmosfera je svuda lepa i svečana, zahvaljujući tome nastala je želja da se oformi jedan događaj za Kruševljane, prikaže dečiji napredak i postavi temelj nečemu što će, nadamo se, trajati još mnogo godina. Iako je ova svečanost lokalnog karaktera nekoliko prethodnih meseci bilo je posvećeno organizaciji, što je podrazumevalo brižljivo planiranje, stalnu komunikaciju članova, održavanje sastanaka i prikupljanje sredstava za krunisanje svih dešavanja tokom godine – objasnio je Miloš Petrović, predsednik Kulturno-umetničkog društva „Soko“ Dedina.

Bilo je izvedeno ukupno šest koreografija, veliki broj proba i uvežbavanja doveo je do sinhronizacije pokreta i činjenice da svi članovi izgledaju kao jedan, međutim pozitivna trema je svakako bila pristuna, budući da su izvođači izuzetno mladi i da su sa netrpeljivošću čekali trenutak da se predstave publici.

– Naša deca su uzrasta od 5 do 16 godina, njih oko 55 i razvrstana su u tri ansambla koja su izvela četiri koreografije. Mlađi po jednu, a izvođački ansambl dve koreografije, a njihovo veče upotpunili su gosti koncerta. Sve ovo je vrlo zahtevno, deca moraju da isprate muziku, osete promenu ritma, pomažu saigraču, zapamte veliki broj koraka i tehnički ih izvedu, tako da je svaki njihov nastup ustvari uspeh, nevezano od trenutne savršenosti ili nesavršenosti same izvedbe – rekao je Miloš.

Veče je proteklo u najboljem redu bez obzira na vremenske uslove, vetar i nisku temperaturu.

Publika sačinjena od predstavnika duhovne i svetovne vlasti i meštana, aplauzima je nagrađivala prikazani talenat i uspeh ostvaren neprekidnim vežbanjem članova društva, raspoloženje svih pristunih je od početka do kraja bilo na visokom nivou što je dokaz da su ovakve manifestacije nasušna potreba našem kraju.

J. S.

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top