Danas je Krstovdan, dan strogog posta

Postavljeno: 18.01.2023

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas (18. januar) proslavljaju zimski Krstovdan, veliki hrišćanski praznik, za koji su vezani brojni običaji. U narodu je, zbog strogog posta, i dan-danas ostala izreka: „Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”.

Praznik se vezuje za Bogojavljenje i krštenje sina Božjeg, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji je krstio Isusa Hrista u reci Jordanu. Slavi se kao uspomena na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi i prvi je dan posle Božića kada se strogo posti.

Prema verovanju naših predaka, u gluvo doba noći, između 18. i 19. januara, nebo se otvara na tren i Bog se javlja. Tada dolazi do ukrštanja zimskih i letnjih vetrova, a sve vode sveta u jednom trenutku prestaju da teku. Ko se tada nađe na otvorenom te vidi ova čuda, Bog će mu ispuniti želju.

Potrudite se da večeras ostanete budni do ponoći. Otvorite prozor i pogledajte u nebo. Uz molitvu izgovorite svoju najiskreniju želju i verujte da će vam se ostvariti.

Neudate devojke, 18. januara uveče, treba da stave ogledalce ispod jastuka kako bi sanjale budućeg supruga.

U nekim sredinama postoji običaj da devojke na današnji dan mese po četiri loptice od testa, a potom u tri stavljaju papirić sa imenima simpatija. Loptice se ostavljaju da prenoće, pa se sutradan, na Bogojavljenje, ubacuju u ključalu vodu. Prva koja ispliva na površinu, devojci će otkriti ime njene prave ljubavi, a ukoliko ona bude prazna, bez papirića, smatra se da devojka još uvek nije upoznala „pravog”.

Vremenske prilike na današnji dan, prema predanju, će predskazati celu godinu. U nekim selima postoji običaj da se na Krstovdan u vodu stavlja krst da prenoći. Ukoliko se preko noći zaledi, smatra se da će godina biti zdrava i rodna.

U nekim delovima Srbije, prema narodnim običajima, na Krstovdan treba da se opere sav veš i da se očisti kuća.

J.A.

Foto: arhiva.spc.rs

Ostale vesti

back-to-top