Dan istorije i kulture Temnića i Levča

Postavljeno: 18.07.2022

U Gornjem Krčinu i Karanovcu tokom proteklog vikenda organizovana je manifestacija ”Levač i Temnić kroz vekove” u okviru koje su, uz upoznavanje sa istorijom ovog kraja, posetioci imali priliku i da kupe proizvode i suvenire sa ovih prostora. Priznanje pod nazivom “Putovođa kulture Levča i Temnića” ove godine uručeno je književniku iz Paraćina Đorđu Petkoviću.

Istraživač, književnik i kulturni poslenik iz Paraćina a rodom iz Potočca pod Juhorom, Đorđe Petković, priznanje je dobio za višegodišnji rad u kulturi temnićkog kraja. Petkoviću, koji je ujedno i jedan od osnivača kulturne manifestacije “Juhorsko oko”, priznanje je uručila kruševačka pesnikinja Milanka Milosavljević Milosavljević.

Organizator Bojan Marinković kaže da je glavni cilj ove manifestacije da se stanovništvo Gornjeg Temnića dodatno edukuje o sopstvenoj istoriji i kulturi, kao i postojanju na ovim prostorima, ali i uvođenje dopunske nastave u školama o regionalnoj istoriji Temnića i Levča.

Kroz ovakve manifestacije najbolje možemo da prezentujemo i da istražujemo istoriju našeg kraja, a kako bi mlađi naraštaji više znali o istoriji temnićkog i levačkog kraja. U Gornjem Krčinu održano je Saborovanje istoričara na kojem je učestvovalo desetak istaknutih istoričara i istraživača istorije koji pišu i istražuju istoriju Temnića i Levča, a ovogodišnje Saborovanje obrađivalo je srednji vek, period od XII veka, pa sve do dolaska Turaka na ove prostore- kaže on.

Marinković podseća da su sva tri Krčina, Donji, Srednji i Gornji, srednjevekovna naselja još iz doba kneza Lazara Hrebeljanovića.

Od srednjeg veka postoji kontinuitet imena sela, Donji, Srednji i Gornji Krčin, ali, na žalost, ne postoji kontinuitet bitisanja stanovništva na ovom prostoru, koje je doseljavano i raseljavano u više navrata, a u vreme Turaka postoje dokazi da je Krčin bilo napušteno mesto. Sadašnje stanovništvo koje naseljava prostore Krčina u 90 odsto slučajeva je doseljeno nakon I i II Srpskog ustanka, kaže on.

Izložba slika zavičajnog umetnika Živorada Milosavljevića Radeta, sa gostom izložbe Julijanom Dinić otvorena je u porti crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Karanovcu, a zatim je na istoj lokaciji organizovano i književno veče, na kojem su učestvovali: Milanka Milosavljević Milosavljević, Mirjana Dinić, Sanja Luković, Miroslav Simić, Đorđe Petković, Miodrag Gligorijević Migan, Predrag Antić i Tomislav Živković.

Učesnici Saborovanja istoričara u porti crkve Preobraženja Gospodnjeg u Gornjem Krčinu bili su Ivan Jovanović, Bojan Tomić, Miroslav Simić, Miodrag Gligorijević Migan, Đorđe Petković, Saša Rakić, Milica Živković, Nikola Milenković i Bojan Marinković.

Dani kulture i istorije Temnića i Levča imali su i sajamski karakter, jer su posetioci mogli da kupe i proizvode sa poreklom iz ovog kraja, obeleženi nalepnicama “100% iz Levča” i “100% iz Temnića”, ali i razne suvenire, a prihod je namenjen za organizaciju naredne manifestacije i kao prilog crkvi.

Manifestaciju je podržao i paroh krčinski jerej Ivica Svrzić.

Ž. Milenković

 

 

Ostale vesti

back-to-top