Da li je kafa štetna po zdravlje?

Postavljeno: 09.03.2023

Možete li zamisliti jutro bez ovog aromatičnog napitka? Ljubitelji kafe, kako zbog mirisa i ukusa, tako i zbog efekta buđenja ne preskaču ovu jutarnju rutinu.

Ona pleni svojim mirisom i ukusom, a pre svega je poznata kao napitak koji „budi“ i od davnina se koristi u te svrhe.Postavlja se pitanje, da li na duže staze ovaj napitak deluje povoljno i na naše celokupno zdravlje? Da li ga treba izostaviti iz naše ishrane, ili samo ograničiti njegovu primenu?

Zavisnost od kofeina je mnogo zastupljeniji problem nego što možete i da zamislite. Jedini način da zaista saznate da li kofein (nalazi se u kafi, crnom i zelenom čaju) negativno utiče na vaše zdravlje, jeste da ga se odreknete i vidite kako se osećate.

Kofein je aktivna supstanca koja deluje nadražajno na centralni nervni sistem, stimuliše rad srca, opušta tonus misića bronhija i raznoliko utiče na krvne sudove i krvni pritisak. Kafa zapravo podstiče lučenje adrenalina, koji se prirodno luči kada je telo u opasnosti. Ovaj mehanizam vas sprečava da racionalno razmišljate.

Najočigledniji pokazatelj toga da je osoba razvila kofeinsku zavisnost jeste situacija kada otežano obavlja dnevne aktivnosti ako ne popije kafu. Ta situacija je posledica redovne konzumacija kafe što utiče na hemijsku strukturu mozga. Na unos kofeina mozak reaguje tako što proizvodi više receptora adenozina, kao kompenzaciju za one koji su blokirani. Međutim, ukoliko je njihov broj pojačan, biće potrebno i više kofeina koji bi ih blokirao, što osoba oseća kao pojačanu potrebu za unosom kafe. Tako, s vremenom, postaje zavisna od nje.

Unošenjem kofeina, utičete na prirodni proces spavanja, kada mozak ne može normalno da procesuira sve informacije koje ste uneli tokom dana. Rezultat je svakako, nekvalitetan odmor i priprema tela za sutrašnji dan.

Bez obzira na sve negativne strane koje kafa može ispoljiti dugotrajnom primenom, ljubitelji kafe će se vrlo teško odlučiti da je potpuno ukinu.

Kafa je štetna za zdravlje ukoliko se pije u velikim kolicinama.

Izvor: PITAJLEKARA

 

 

Ostale vesti

back-to-top