Predstavnici lokalne samouprave na seminaru o rukovođenju vanrednim situacijama

Postavljeno: 09.03.2023

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, načelnik Rasinskog upravnog okruga, Ivan Anđelić, kao i svi predsednici opština našeg Okruga, prisustovali su seminaru za komandante okružnih, gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije o temi „Organizacija rada štaba za vanredne situacije i rukovođenje u vanrednim situacijama“.

Seminar je u Kragujevcu organizovalo Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Misija u Srbiji

Skup je otvorio i prisutne pozdravio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

– Prilika da na ovom skupu razmenimo međusobna iskustva Vas, komadananata štabova za vanredne situacije, što su po pravili gradonačelnici ili predsednici opština. Znamo svi da reakcija države kreće od lokalne samouprave. Svi smo uvezani u jedan sistem i ovo je sjajan način da sve ono što će nas neminovno čekati u budućnosti dočekamo na pravi način“, rekao je između ostalog Čaušić.

Cilj seminara je bio unapređenje znanja i organizacionih sposobnosti komandanata u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama i rukovođenju štabom za vanredne situacije.

Obrađivane su i teme koje se odnose na ulogu i nadležnost komandanata štabova u preventivnoj fazi, neposrednom rukovođenju u vanrednoj situaciji i aktivnostima u fazi oporavka nakon katastrofe, zatim tema o angažovanju i iskustvima vatrogasno- spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije, ulozi doborovljnih vatrogasnih društava, finansiranju sistema smanjenja rizika od katastrofa u jedinicama lokalne samouprave, krizna komunikacija kao i koordinacija međunarodne pomoći i saradnja sa medijima.

Pored predstavnika Rasinskog, učestvovali su i predstavnici Šumadijskog, Pomoravskog i Podunavskog okruga. Svi učesnici dobili su i sertifikate.

Foto i izvor: https: krusevac.ls.gov.rs

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top