Crveni krst: Prikupljene 82 jedinice krvi

Postavljeno: 03.11.2022

Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi, koja se organizuje svakog prvog i trećeg četvrtka u mesecu, u prostorijama Crvenog krsta, održana je po 48. put ove godine. Iz Crvenog krsta kažu da je odziv sugrađana bio dobar, te da je skupljeno 82 jedinice krvi

-Osnovni motiv je humani momenat, da pomognem nekome. Preko trideset puta sam do sada dao krv, a ove godine dajem drugi put – kaže sugrađanin S.M.

Na 48. akciju odazvalo se 87 sugrađana, a krvi je moglo da da njih 82-oje.

Akcija i ovog puta je propraćena dobrim odzivom naših sugrađana, što smo i očekivali. Tokom prva dva sata prikupljena je 51 jedinica krvi. Ovom prilikom se zahvaljujem svim našim humanim ljudima koji žele da pomognu onima kojima je ovakva vrsta pomoći neophodna – ističe Emina Todorović, sekretarka ovdašnjeg Crvenog krsta.

Od početka godine prikupljeno je 2.557 jedinica ove dragocene tečnosti.

-Broj prvih davanja je povećan u odnosu na prošlu godinu i to za 400 davaoca, jer su se stvorili uslovi nakon kovid pandemije da se neometano sprovode akcije dobrovoljnog davanja krvi u srednjim školama – navodi Todorovićka.

Akcija dobrovoljnog davanja za srednjoškolce, organizovana je tokom proleća, a u oktobru je organizovana za sve maturante kruševačkih srednjih škola. Pored redovnih akcija, koje su planom predviđene i sprovode se u Crvenom krstu, u narednom periodu održaće se još tri akcije na terenu, u saradnji sa Policijskom upravom, Maksbetom i ovdašnjim EPS-om.

Inače, tokom zimskog perioda, Crveni krst će organizovati raspodelu paketa socijalno najugroženijim kategorijama. Na seoskom području biće podeljeno 250 paketa i još 130 za staračka domaćinstva. Rad narodne kuhinje funkcionisaće neometano, bez prekida, na sva četiri punkta u gradu, za 650 korisnika.

-Naredna akcija solidarnosti se organizuje u saradnji sa kompanijom Lidl Srbija. Akcija će biti započeta 21. novembra i trajaće do 9. decembra. Radi se o doniranju, artikala, hrane, higijene i konditorskih proizvoda. Sve te stvari i namirnice biće upotrebljene za pravljene paketa pomoći za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Podsetila bih još jednom sve sugrađane da je u Crvenom krstu aktuelna sabirna akcija  polovne garderobe, pokućstva, svakog utorka, a raspodela je svake srede – poručuje naša sagovornica.

V.M.

 

Ostale vesti

back-to-top