Budući poslanici iz Rasinskog okruga – dvoje naprednjaka i troje opozicionara?

Postavljeno: 06.04.2022

Iako je na parlamentarnim izborima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, prema preliminarnim podacima, osvojila 42,9 odsto, a koalicija „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ znatno manje – 13,7 odsto, u novom sazivu republičkog parlamenta Rasinski okrug će, najverovatnije, predstavljati dvoje naprednjaka i troje opozicionara.

Naime, prema pomenutom izbornom rezultatu SNS će dobiti 120 mandata, što znači da će poslanici postati Kruševljanka Nevena Đurić, koja je na 18 poziciji na listi kandidata koalicije okupljene oko naprednjaka i Kruševljanin Zoran Tomić, koji je na 91. mestu. Njih dvoje su u prethodnom sazivu takođe bili poslanici.

Veliku šansu da uđe u parlament ima Marija Todorović iz Brusa, koja je 127 na listi naprednjaka, jer će mnogi koji su ispred nje najverovatnije biti izabrani na ministarske ili neke druge funkcije. To bi značilo da će Rasinski okrug ipak u parlamentu imati troje predstavnika vladajuće stranke, ali opet pod uslovom da Nevena Đurić, koja je veoma visoko pozicionirana kako na listi tako u stranačkim krugovima, ne dobije funkciju zbog koje bi morala da se odrekne poslaničkog mandata.

Sledeći na listi naprednjaka je Trsteničanin Aleksandar Ćirić, koji je na 152 mestu.

Naprednjake je u prethodnom sazivu parlamenta predstavljalo petoro poslanika iz Rasinskog okruga, troje iz Kruševca te pojedna poslanica iz Brusa i Ćićevca.

Situacija je daleko jasnija kod budućih poslanika koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, kojoj će, prema preliminarnim rezultatima, pripasti 38 poslaničkih mandata. To znači da će u poslaničke klupe Trsteničanin Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, koji je na pomenutoj listi na trećoj poziciji, potom Marija Lukić iz Brusa iz Stranke slobode i pravde, koja je na 16. mestu, te Kruševljanin Srđan Milivojević, koji pripada Demokratskoj stranci, a na zajedničkoj listi je na 21. mestu.

Kandidati iz Rasinskog okruga sa ostalih lista, koje su učestvovale na parlamentarnim izborima, neće se naći u poslaničkim klupama jer su na tim listama pozicionirani daleko od broja mandata koje su njihove stranke ili koalicije osvojile ili pripadaju listama koje nisu prešle cenzus.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top