Budni u „Noći knjige“

Postavljeno: 13.12.2015

Praznik čitanja i u našem gradu.

NoćknjigejemanifestacijakojasevećšestgodinaodržavauSrbijiiregionu. ZasamonekolikosatiLagunineklubovečitalacaiknjižareDelfiposetinekolikodesetinahiljadačitalaca.Lepapraksasenastavljaupetak, 18. decembra, kadaseNoćknjige“  održava 13. put. Naravno, iunašemgradu!

Broj posetilaca „Noći knjige“ raste iz godine u godinu, a sama manifestacija se širi po regionu i postaje sve popularnija, jer u „Noći knjige“ naslove svih žanrova možete kupiti po sniženim cenamama (i uz svaku kupovinu dobiti i poklone prijatelja manifestacije), upoznati se sa novim naslovima i družiti se sa domaćim piscima. Veliko interesovanje za knjigu, posećenost manifestacije, kao i kvalitet i raznovrsnost ponude naslova mogu se porediti samo sa značajem koji ima Beogradski sajam knjiga.

cizmasi-koricePBudući da je „Noć knjige“ praznik čitanja, izdavačka kuća Laguna spremila je nove velike svetske hitove. Prvi put na srpskom jeziku biće objavljena drama ŽozeaSaramagaZapisopronicljivosti. Ovo je svojevrstan nastavak „Slepila“ i preispitivanja vrednosti savremenog sveta. Portugalski nobelovac žestoko kritikuje postojeće političko i ekonomsko ustrojstvo sveta i razotkriva zamke demokratije.

Čitaoci u Srbiji postali su ozbiljni poklonici krimi-romana Norvežanina JuaNesbea. „Utvara“, novi roman iz serijala o Hariju Huleu, problematičnom i genijalnom inspektoru, ima premijeru upravo u „Noći knjige“.

Luksuzno opremljena i bogato ilustrovana knjiga „KakobitiParižankagdegoddasi koju su napisale AnBerest, KarolindeMegre, OdriDuaniSofiMas ekskluzivni je priručnik koji će damama pomoći da postanu très chic! Četiri uspešne i izuzetne Francuskinje nam objašnjavaju kako je to biti Parižanka: kako se oblače, zabavljaju i zbog čega su autentične.

Ekranizacija kultnog romana akademika DragoslavaMihailovićaČizmaši pojačala je interesovanje za ovu knjigu. „Čizmaši“ su snažna i lirska povest o nižem oficiru bivše jugoslovenske vojske Žiki Kurjaku koja prati njegov nesvakidašnji životni put od detinjstva u rudarskom zavičaju, preko vojničkih dana, do teške depresije, zatvora i velegradske ludnice. Kurjak, star i oronuo, u bolnici detaljno govori o svom životu.

Domaća književnost u „Noći knjige“ biće bogatija i za novi roman BranislavaJankovića, „Petažica koji nam predstavlja dramatičnu priču o ženi koja se ogrešila o Boga da bi pobedila đavola u sebi.

MirkoKovač, „poslednji veliki pisac velike potonule, nestale Jugoslavije“, kako reče Filip David, daruje nam svoje poslednje napisane stranice, svoj književni testament u knjizi „Vrijemekojeseudaljava“.  Pisao ju je sa namerom da ovim delom zaokruži svoj književni opus, sa posvetom vremenu u kojem je sazrevao kao pisac i posvetama onim ličnostima koje su obeležile njegovu mladost i postale nezaobilazni deo njegove biografije.

Sve mališane, ali i njihove roditelje, obradovaće knjiga za najmlađe Mojavelikaknjigabasni.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top