Bira se idejno rešenje za spomenik knezu Lazaru

Postavljeno: 05.01.2021

Grad Kruševac, odnosno Komisija za sprovođenje postupka za podizanje spomenika, spomen obeležja i izradu murala raspisala je Konkurs za izradu idejnog rešenja skulpture knezu Lazaru

Spomenik, sa čijim podizanjem se sredinom novembra saglasila Skupština grada, nalaziće se na Starom aerodromu, na platou u okviru kružne parkovske površine (podblok B5), a trebalo bi da bude otkriven na Vidovdan ove godine, kada Kruševac obeležava 650 godina od osnivanja. 

Konkursom je predviđeno da spomenik treba da prikaže kneza Lazara u realističnom maniru, u skladu sa njegovim predstavama na freskama i ikonama. Spomenik treba da bude visok 4 do  4 i po metra, bez postamenta, koji će biti urađen po predlogu umetnika.

Pravo učešća, kako je navedeno, imaju stručna fizička lica sa stečenim formalnim obrazovanjem u oblasti likovnih umetnosti, primenjenih umetnosti i dizajna, kao i umetnici sa referentnim umetničkim delima, bez obzira na njihovu teritorijalnu pripadnost i njihove lične osobine. Učesnici konkursa, takođe, mogu da angažuju stručnjake iz drugih struka koji bi svojim stručnim stavovima i znanjima doprineli unapređenju konkursnih rešenja.

Stručna komisija će pristigle radove ocenjivati u skladu sa kriterijumima, koji su sastavni deo pomenutog Konkursa. Navedeno je da će, osim usklađenosti rada sa programom i konkursnim zadatkom, Komisija vrednovati i odnos prema temi, originalnost ideje, estetski i oblikovni kvalitet rešenja, odnos prema neposrednom i širem okruženju, kulturnom nasleđu i specifičnostima prostora, kvalitativni doprinos ukupnom ambijentu, tehničke karakteristike rešenja, materijalizaciju i održavanje, jasnoću prikaza i obrazloženje te izvodljivost predloženog rešenja.

Radovi se predaju do 2. februara, lično, u prostorijama Gradske uprave. Stručni žiri Odluku donosi u roku od 7 dana od tada, a završni izveštaj objavljuje na sajtu Grada Kruševca najkasnije 20 dana od dana zaključivanja Konkursa.

U stručnom žiriju, koju je imenovao Grad Kruševac su akademski vajar Marija Stojadinović iz Kulturnog centra, istoričari umetnosti Maja Ćeranić i Aleksandar Miletić te master konzervator i restaurator  Jelena Stojković, svo troje iz Narodnog muzeja Kruševac i diplomirani inžinjeri arhitekture Vesna Stanojlović i  Biljana Milić iz Gradska uprave.

Konkursom je predviđeno i da materijal od koga će skulptura biti napravljena mora biti otporan na spoljašnje vremenske uslove, da je autor pobedničkog rada dužan da uz dogovor sa žirijem prihvati primedbe i sugestije vezi sa realizacijom projekta kao i da žiri može da ne izabere rad ako oceni da ponuđeni radovi ne zadovoljavaju potrebne kriterijume. Kandidati, takođe, nisu ograničeni budžetskim okvirom prilikom kreiranja i podnošenja skulpturalnog rešenja.

Inače, donošenje odluke o podizanju spomenika knezu Lazaru, izazvalo je polemiku među odbornicima vladajuće većine i opozicione Demokratske stranke Srbije na sednici Skupštine grada, sredinom novembra. Tada su predstavnici DSS-a predlagali da se odluka odloži i predlog stavi na javnu raspravu u kojoj će se čuti mišljenje stručne i opšte javnosti dok su predstavnici vladajuće većine takav predlog okarakterisali kao nepatriotski čin navodeći da je pitanje podizanja spomenika osnivaču grada neupitno te da je to znak poštovanja tradicije.

Podsetimo i da je ideju o podizanju spomenika knezu Lazaru u centru naselja Stari aerodrom obnarodovao direktor BIA Bratislav Gašić prilikom otkrivanja spomenika despotu Stefanu, na Kosturnici, na Vidovdan 2019. godine. On je tada u rukama držao, kako je tada kazao, maketu budućeg spomenika knezu Lazaru. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top