Otkriven spomenik knezu Lazaru u novom Aerodromskom naselju

Postavljeno: 28.06.2021

Spomenik knezu Lazaru u Lazarevom parku, na starom arodromu, podignut povodom jubileja, 650 godina od osnivanja grada, danas je svečano otkriven. Veliki broj sugrađana prisustvovao je ceremoniji otvaranja, a čast da ga i zvanično otkriju imali su sadašnja gradonačelnica i bivši gradonačelnik Kruševca, Jasmina Palurović i Bratislav Gašić

Figura kneza Lazara visoka četiri metra, na postolju od 10 metara, u novoosnovanom Lazarevom parku na starom aerodromu, od danas je i formalno deo spomeničkog fundusa grada Kruševca. Sagrađen je kao čin odavanja pošte osnivaču grada povodom njegovog 650. rođendana, a osmislili su ga i uradili Boris Stajkovac i Tomo Komatina. Simbolično su ga danas, na Vidovdan, Dan grada, otkrili gradonačelnica Jasmina Palurović i Bratislav Gašić, nekadašnji gradonačelnik, danas direktor BIA, ali i predsednik Organizacionog odbora za proslavu jubileja grada.

Gradonačelnica Jasmina Palurović, obratila se potom okupljenim građanima, rekavši da “naš carski grad veliku pažnju poklanja očuvanju istorijskih i tradicionalnih vrednosti”, te da “spomenici čuvaju istorijsko nasleđe prenoseći sećanje na nove generacije i dajući smisao istorijskom kontinuitetu”.

– Povodom proslave šest vekova Kruševca otkriven je spomenik knezu Lazaru u arheološkom parku, a danas povodom poroslave 650 godina od osnivanja grada još jedan spomenik osnivaču. On nosi u sebi ogromnu simboliku i moć kao inspiraciju generacijama koje dolaze u nameri da se ovekoveči i sačuva ono što su nam vladari popout njega ostavili u amanet. Danas, na Vidovdan, Kruševac se poklanja knezu Lazaru i odužuje vremenu od šest i po vekova poštujući i negujuću kulturu sećanja na naše dostojanstvene pretke i prenoseći saznanja o slavnoj prošlosti sa kolena na koleno – izjavila je ona.

Ceremonija, koja je započela besedom vladike kruševačkog Davida i osvećenjem spomenika, bila je i prilika da se autori zahvale Kruševcu za mogućnost da svoju ideju ostvare.

– Ono što smo želeli ovim spomenikom da pokažemo jeste da knez gleda ka svom gradu, koji je stvorio pre 650 godina. Gleda ka deci, ka budućnosti, ali isukanog mača, okrenutog ka Kosovu gde gleda i njegov štit i njegovo srce koje je tamo ostalo. Kako vladar nikada nije sam i ne može sam, tu je i srpska vojska oličena u zlatnim pobedničkim gardistima. Knez Lazar je pred Bajazitom izgovorio rečenicu ne plašeći se smrti “Moja glava ne ide u grob, moja glava ide u temelje.” Mi smo sada na temeljima te države i naša je dužnost da tu državu i čuvamo – rekao je Boris Stajkovac, koji je Kruševljanima poznat i kao autor spomenika despotu Stefanu Lazareviću na Kosturnici, kao i orlova koji se nalaze na postamentu jarbola na Bagdali.
Manifestaciju su, kraćim programom, zatvorili glumci Kruševačkog pozorišta.

Spomenik knezu Lazaru koštao je oko 62 miliona dinara, veći deo sredstava obezbeđenm je iz gradskog budžeta, a oko 15 miliona dinara čine donatorska sredstva.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top