Srednjovekovno venčanje u Lazarevom gradu

Postavljeno: 27.06.2021

U crkvi Lazarici danas su se po srednjovekovnim običajima venačali Gordana i Slavoljub Milićević iz Bele Vode

Srednjovekovno venčanje kruna je trodnevnog festivala “Viteški megdan u Lazarevom gradu” koji ovdašnja Turistička organizacija već tradicionalno organizuje u susret Vidovdanu
Gordana i Slavoljub u građanskom su braku od 1984.godine, a davna želja da svoju ljubav krunišu venčanjem u crkvi, ispunila im se danas.

– Oduvek smo želeli da se venčamo u crkvi, sad nam je Bog uslišio tu želju, a posebno smo srećni što ćemo se venčati po carskim, srednjovekovnim običajima. Uzbuđeni smo kao da imamo dvadeset godina – kaže ovaj bračni par koji je već 37 godina u braku.

Uz prijatelje i rodbinu, venčanju su prisustvovali i broji sugrađani koji su bili radoznali da vide kako je u davna vremena izgledalo venčanje. Svi skupa krenuli su ka crkvi Lazarici, a nakon što su strelilčari obavili čin gađanja jabuke , obavljeno je venčanje u božjem hramu koju datira iz 14.veka.

Posle venčanja, zajedno sa gostima, vitezovima, štitonošama i damama obučenim po modi iz 14.veka, svatovska povorka uputila se dvorskoj trpezi koju je za ovu priliku pripremio restoran Konak.

– Trpezu srednjovekovnog venčanja radimo već tradicionalno, u saradnji sa ovdašnjom Turističkom organizacijom. Na trpezi su razna jela stare Srbije, počevši od svinjetine, sira, raznih pita, piva, vode,vina…Što se slatkiša tiče nije bilo nekog velikog izbora jer se u to vreme uglavnom jeo med, voće, orasi…. – kazao je Mirko Mihajlović iz restorana Konak.

Da je ovo peta godina kako se u Lazarevom gardu organizuje srednjovekovno venčanje u Lazarevom gradu, kazala je Dragana Kostić iz ovdašnje Turističke organizacije.

– Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici je posebna manifestacija u okviru festivala Viteški megdan u Lazarevom gradu i to je ujedno i poslednji dan festivala. Danas se venčava jedan stariji par koji je davno venčan, ali su voleli da svoju ljubav krunišu u crkvi Lazarici i to baš srednjovekovnim venčanjem, u pratnji vizezova i srednovekovnih dama – kazala je Kostić.

U završnici festivala, večeras u 17 i 30 časova, za naše najmlađe sugrađane, biće priređen viteški dečji karneval.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top