Biće izmena Zakona o podršci porodici sa decom, ne zna se kakvih?

Postavljeno: 04.01.2019

Da će u narednoj godini država, u skladu sa finansijskim mogućnostima, obezbediti novac za tri kategorije trudnica i porodilja, koje su pogođene odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, navela je za krusevacgrad.rs ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. Incijativa Mame su zakon, koja je povela akciju za izmene više odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, ne veruje, kako je ranije saopšteno, u izmene koje najavljuje ministarka, jer, kako navode iz te Incijative, u republičkom budžetu nisu planirana sredstva za te namene

– Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom pokazao se zaista revolucionarnim i većini trudnica i porodilja doneo je veće nadoknade nego što bi im sledovalo po starom zakonu. Ipak, postoje tri kategorije trudnica i porodilja koje su pogođene usvojenim merama i to su pre svega one žene koje su se u istom mesecu zaposlile i otvorile trudničko bolovanje, zatim žene koje su pre bolovanja radile kraće od šest meseci, kao i majke koje su zarađivale više od tri prosečne plate, koliko se uzima za obračun naknada radi nege deteta. Komisija za dnevno praćenje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, na čijem sam čelu, posebnu pažnju je usmerila je na ove tri kategorije žena – navela je ministarka u odgovorima dostavljenim redakciji krusevacgrad.rs.  

Napomenula je da će novac za te svrhe svakako biti obezbeđen te da će visina zavisiti od realnih finansijskih mogućnosti države.

– Ministarstvo finansija na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja procenjuje usaglašenost potreba i finansijskog potencijala za navedene mere – piše u odgovorima.

Ministarka, međutim, nije odgovorila na pitanje šta će tačno podrazumevati Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kao ni na pitanje da li su tačne tvrdnje Inicijative Mame su zakon da izmene neće doprineti suštinskom poboljšanju položaja porodilja.

Ni na pitanje o tome kakav je stav Ministarstva o predlogu Inicijative da sve porodilje primaju bolovanje u visini minimalca, a da se onima koje su u radnom odnosno ono shodno primanjima povećava, niti na pitanje da li Ministarstvo ima informaciju o tome koliko bi novca trebalo iz budžeta izdvojiti za takvo porodiljsko, ministarka nije odgovorila.

Inače, prema navodima ministarke, u budžetu za 2019. godinu opredeljeno je 650 miliona dinara za mere populacione politike, a najveći deo tih sredstava biće usmeren na jedinice lokalnih samouprava, kao i za projekte kojima se istražuju bolje mogućnosti postojećih i novih mera populacione politike.

Incijativa Mame su zakon je ranije, nakon prethodnih izjava ministarke da će doći do izmena spornog Zakona, u saopštenju navela da se postavlja pitanje na kakve izmene ministarka misli, kada u „budžetu za 2019. godinu nisu izdvojena sredstva za mame i buduće mame“.

U saopštenju je navedeno da je pohvalno to što je planirano da maksimalna nadoknada koja može biti isplaćena porodiljama bude povećana sa tri na pet prosečnih republičkih zarada, kako je i bilo u prethodnom zakonskom rešenju, čime bi se prestalo sa kažnjavanjem žena koje imaju sreću da danas u Srbiji zarađuju više od tri prosečne zarade.

Predstavnice Inicijate se, međutim, pitaju koliko bi bilo eventualno povećanje naknada za majke koje rade manje od šest meseci, jer „ako majka dobila rešenje na recimo 900 dinara, povećanje je i ako će joj buduća nadoknada biti 3000 dinara, ali je to povećanje i dalje degradirajuće.“

Članice Inicijative su u saopštenju podsetile i da problem korisnica trudničkog bolovanja nisu samo nadoknade te da je mnogo veći problem to što trudničko odsustvo sa posla ne ulazi u obračun do punog iznosa nadoknade.

– To u praksi znači da je zaposlena buduća majka koja mora da koristi trudničko bolovanje od prvog dana za sistem jednako nevidljiva kao i ona koja je nezaposlena jer vreme koje provede na takvom bolovanju ne ulazi u “čarobnu formulu” za isplatu pune nadoknade – navode u Incijativi.

Nakon početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u julu ove godine formirana je Incijativa Mame su zakon, koja je zatražila izmene više odredbi pomenutoog Zakona. Međutim više njihovih pokušaja da se Predlog izmena nađe u Skupštinskoj proceduri nije uspelo jer većina poslanika nije želela da glasa za to da se makar razmotre predlozi Inicijative.

Incijativa Mame su zakon, između ostalog predlaže da se broj meseci koji ulaze u obračun naknada smanji sa 18 na 12 meseci, da svaka majka ima pravo na nadokandu najmanje u visini republičkog minimalca, da se ne diskriminišu dodatno poljoprivredne osiguranice, da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, da nadoknade po osnovu invaliditeta i nadokande tokom odsustva sa posla ne isključuju jedna drugu, kao i da porodice koje imaju treće, četvrto i svako sledeće dete, a koji nemaju navršenih 10 godina, imaju pravo na nadoknadu.

 

Tekst je deo projekta „Podrška roditeljstvu – odgovornost zajednice“. Projekat sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Kruševac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji su dodelili sredstva.

Ostale vesti

back-to-top