Biblioteka u vreme korone

Postavljeno: 30.12.2020

Narodna biblioteka u Kruševcu nije stala sa radom u 2020. uprkos pandemiji korona virusa. U ovoj ustanovi kažu da su uspeli da prilagode svoje programe i da omoguće ljubiteljima lepe reči i umetnosti da uživaju u publikacijama i kulturnim programima

– Cele godine smo radili u skladu sa preporučenim merama, radnim vremenom i u skladu sa zaštitom zaposlenih i naših korisnika. Na početku godine smo ostvarili dobar deo naših aktivnosti, pre nego što je započela pandemija. Tokom prvog talasa korone izdavali smo knjige na zahtev, a kad se situacija malo stišala, tokom leta, radili smo puno radno vreme. Trenutno nam je radno vreme skraćeno u skladu sa odlukama Vlade – kaže Snežana Nenezić, direktorka Narodne biblioteke u Kruševcu.

Biblioteka je ove godine realizovala četiri projekta, a organizovana je i obuka za bibliotekare iz celog Rasinskog okruga u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije.

– U okviru projekta “Čitalište kupalište” već godinama smo prisutni svakog leta na kruševačkim bazenima. To je vid širenja bibliotečkih usluga, jedan od načina da ponudimo kupačima na bazenu knjige, stripove i dnevnu štampu kako bi kreativno ispunili svoje vreme. “Od svitka do skana” je standardni projekat Zavičajnog odeljenja već treću godinu, a projekat “Klik” ticao se razvoja digitalnih usluga. Trenutno se realizuje i projekat “Salon umetničke knjige”, u okviru koga je organizovana i izložba, ali na žalost učesnici iz regiona nisu mogli da prisustvuju zbog trenutne epidemiološke situacije – objašnjava ona.

Kruševačka biblioteka učestovala je i na naučnom skupu bibliotekara u Vranju, a mobilna biblioteka na festivalu “Bibliobus” u Kladovu.

– Tema ovogodišnjeg skupa je bila “Različiti modeli saradnje bibilioteka” i mi smo prezentovali model saradnje sa koroporacijom “Trajal” jer ta saradnja traje više od pola veka na različite načine – navodi Nenezićka.

Izdavačka delatnost ove godine je obogaćena zbornikom sa skupa održanog prošlog juna povodom jubileja Kosovske bitke. Trenutno je u štampi i časopis “Savremena biblioteka”, koji izlazi godinama.

Prema rečima Nenezićke pandemija nije bitno uticala na broj upisanih korisnika.

– Trenutno imamo više od pet hiljada korisnika upisanih na dečijem i na pozajmnom odeljenju. Iako su izostali kolektivni upisi, broj korisnika nije drastično smanjen. Dnevno beležimo oko 114 zamena knjiga. Fond je kvalitetan, svi novi naslovi su tu, a to privlači čitaoce. Obnovili smo stripoteku, postoji veliki izbor anime i manga stripova koje mladi vole – kaže ona.
Kruševačka biblioteka broji skoro 170.000 naslova, a samo ove godine nabavljeno je 5.500 publikacija.

– Jedan deo smo dobili u okviru otkupa Ministarstva kulture za javne biblioteke, a drugi deo su sredstva osnivača. Uprava Grada dodelila je milion dinara za obnovu knjižnog fonda. Veliki broj publikacija je došao putem poklona, to nisu knjige koje su postale višak u kućama, već pokloni izdavača. Nedavno smo od izdavačke kuće “Arhipelag” dobili ediciju “Sto slovenskih romana”. Izdavačke kuće su značajan faktor u obnovi knjižnog fonda, koji se obnavlja planski i prema potrebama naših korisnika, posebno fond književnih kritika koji je obavezan za sve studente Filološkog fakulteta – ističe Nenezićka.

U biblioteci su preduzete sve propisane mere kako bi se korisnicima omogućila bezbedna usluga. Broj zainteresovanih za čitaonice se smanjio, a i u “Kutaku za mlade” kod Pionirskog parka, ima manje đaka, pošto su na raspustu. Pozajmljene publikacije kada se vrate u biblioteku tri dana ne idu na korišćenje, u čitaonicama korisnici sede krstasto, a mesto na kome je neko već sedeo ostaje prazno do kraja dana.

– Jedina usluga koju trenutno nemamo je čitaonica dnevne štampe jer nismo u mogućnosti da nabavimo novine za svakog korisnika pojedinčano. Zbog bezbednosti ne dozvoljavamo iznošenje knjiga na kopiranje iz fonda književne kritike. Mobilna biblioteka, koja obilazi 22 mesta, sada ide sporadično, prema mogućnostima i aktuelnim merama – objašnjava ona.

M.S.

Knjiga kao terapija

U Biblioteci je ove godine renovirano i pozajmno odeljenje za odrasle, a u planu je da se u okviru njega otvori i kutak za “biblioterapiju”. – Biblioterapija je usluga koju planiramo da razvijemo u narednom periodu. Zamišljena je tako da korisnici mogu u malo udobnijim uslovima da pogledaju knjige – objasnila je Nenezićka.

Ostale vesti

back-to-top