+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Bez lista čekanja za  uslugu “Llični pratilac deteta” 

Bez lista čekanja za  uslugu “Llični pratilac deteta” 

Pravo na uslugu ličnog pratioca trenutno koristi 109 dece ometene u razvoju, za 61 više nego u februaru prošle godine, kada je ova usluga i zaživela u Kruševcu. U Centru za socijalni rad ističu da se rad ličnih pratilaca  kontroliše redovno, da su roditelji zadovoljni uslugom koju njihova deca dobijaju, kao i da trenutno na čekanju nema dece koja ispunjavaju uslove za korišćenje ove usluge

Roditelji dece ometene u razvoju koji su ranije obavljali uslugu ličnog pratioca svog deteta i za to dobijali određenu nadoknadu iz gradskog budžeta, od prošle godine to više ne mogu. Umesto njih to sada rade treća lica i iako je  osmišljena kao svojevrsna pomoć roditeljima koji to vreme mogu iskoristiti da se odmore ili da završe poslove koje zbog celodnevne brige o takvoj deci nisu u mogućnosti da obave, novinu u sprovođenju ove usluge, nisu svi dočekali blagonaklono jer su ostali bez nadoknade koju su ranije primali.

U Centru za socijalni rad, ustanovi zaduženoj za sprovođenje ove usluge, međutim, navode   da se usluga realizuje u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluge socijalne zaštite, po kome  lični pratilac ne može biti član porodičnog domaćinstva, srodnik u prvoj liniji, kao ni brat i sestra, odnosno, brat i sestra po ocu ili majci. 

Obavezna obuka i stalna kontrola rada

Naime, da bi neko mogao da postane lični pratilac, uz obaveznu obuku, prolazi i kroz stručnu procenu podobnosti za rad.

Uslovi za angažovanje ličnog pratioca, pored obuke jesu da lice ima urednu dokumentaciju koju nam dostavlja uz zahtev za angažovanje ( lekarsko uverenje da lice ne boluje od prenosivih, duševnih i bolesti zavisnosti, uverenja da se protiv lica ne vodi istraga, niti da je u toku krivični postupak pred Osnovnim i Višim sudom, da nije na kaznenoj evidenciji MUP-a, potvrda o stečenom obrazovanju), kao i da ispunjava kriterijume procene stručnog tima o opštoj podobnosti za rad sa decom sa smetanjama u razvoju– kaže Nevena Mijajlović, stručna radnica na usluzi “Lični pratilac deteta”.

Rad ličnih pratilaca, kako navodi Mijajlović, kontroliše se redovno i na više nivoa – kroz mesečne izveštaje o njihovom radu potpisane  od strane roditelja i overene od strane školske ustanove koju pohađa dete, kao i kroz neposredan kontakt sa ličnim pratiocima, roditeljima, stručnim službama školskih i predškolskih ustanova.

Podobnost ličnog pratioca za rad se konstantno preispituje i naš stručni tim radi sa pratiocima na unapređenju kvaliteta njihovog rada i pružanju podrške i usmeravanju u radu, a lični pratilac za koga se proceni da više ne obavlja svoju ulogu na adekvatan način i interesu deteta, može biti zamenjen – ističe ona, dodajući da do sada nije bilo nepravilnosti u radu, te da niko od angažovanih lica nije ostao bez posla.

Roditelji zadovoljni

U Centru kažu da su, prema saznanjima koja oni imaju, roditelji izuzetno zadovoljni ovom uslugom.

Usluga je koncipirana tako da funkcioniše u najboljem interesu deteta a da istovremeno predstavlja i predah roditeljima. Kako bi se dete što pre adaptiralo na pratioca, trudimo se da lične karakteristike pratioca budu u što većoj meri usaglašene sa detetovim potrebama – kažu u ovoj ustanovi socijalne zaštite.

Da i roditelji učestvuju u izboru ličnog pratioca za svoje dete, ističu u Centru za socijalni rad.

Roditelji učestvuju na taj način što mogu da predlože lice za koje smatraju da je podobno da obavlja ulogu ličnog pratioca njihovog deteta, kao i obaveznim pismenim davanjem saglasnosti o izboru pratioca – bilo da se radi o licu koje su oni predložili a koje je nakon toga stručni tim procenio podobnim, bilo da se radi o licu koje je naš stručni tim procenio i predložio kao odgovarajuće za njihovo dete– kaže socijalna radnica.

Zadovoljni i lični pratioci

Iako za svoj rad  dobijaju mesečnu nadoknadu od 18.000 dinara, lični pratioci kažu da su zadovoljni ovim poslom.

Plata jeste manja u odnosu na onu koju sam imala kod prethodna dva poslodavca,  ali sam sebe pronašla u ovom poslu. Odgovornost je velika, ali vam nije teško kad vidite da su roditelji zadovoljni a dete vam na svoj način pokazuje da ste mu bitni – kaže dvadesetdvogodišnja  lična pratiteljka deteta ometenog u razvoju.

Da je sebe pronašla  u ovom poslu, kazala nam je i četrdesetdevetogodišnja sugrađanka koja se među prvima prijavila za obavljanje ove usluge.

Da biste radili ovaj posao uslov je da volite decu i da budete spremni da im se posvetite možda i više nego što ste se svojoj deci posvetili. To mi nije teško, posebno kada vidim da to dete u meni vidi nekoga kome može da veruje – kaže ona.

Od roditelja čija deca koriste ovu uslugu nismo uspeli da dobijemo izjavu, a da je lični pratilac od izuzetne važnosti za decu ometenu u razvoju, posvedočili su nam  nastavnici Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Veselin Nikolić”. Kažu da deca imaju dobar odnos sa svojim pratiocima, te da je njihova podrška značajna i kada je u pitanju  kvalitet nastave.

Osim što su tu da im pomognu da  se obuku, izvade pribor iz ranca, vežu pertle  i slično, pomažu im i u nastavnim aktivnostima. Utisak je da im deca veruju, da im je važno njihovo prisustvo. Uvođenjem ličnih pratilaca deca više ne izostaju s nastave. Ranije se dešavalo da zbog sprečenosti roditelja da ga dovede, dete ne dođe u školu – kažu nastavnici, dodajući da iskustveno ta deca vole da dođu u školu, da je mnogima od njih to jedino mesto gde mogu  se druže sa drugom decom, te da pate kada moraju da izostanu.

Bez  lista čekanja

U Centru za socijalni rad kažu da je uslugu “Lični pratilac” koja se u kruševačkom Centru za socijalni rad obezbeđuje od  februara prošle godine, na početku koristilo 48-oro predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca sa smetnjama u razvoju, od tada ukupno 98-oro dece koja su tu uslugu koristila onda kada su lični pratioci bili njihovi roditelji ili bliži srodnici. Nakon nepune dve godine, Centar ima 109 korisnika i  na čekanju trenutno nema dece koja ispunjavaju uslove za korišćenje usluge.

U Kruševcu među ličnim pratiocima ima i visokoobrazovnih lica, a najzastupljenija starosna kategorija je između  30 i 49 godina.

D.P.

Kruševac – primer dobre prakse

Lični pratioci uvedeni su u Srbiji 2013. godine, Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluge socijalne zaštite, u okviru pokretanja procesa inkluzije. Pet godina kasnije, u celoj Srbiji, samo 14 organizacija ili ustanova licencirano je da pruža uslugu ličnih pratilaca, među kojima je i kruševački Centar za socijalni rad.  Ako se ima u vidu da je od u Srbiji  145 gradova i opština samo deset odsto njih licenciralo ovu uslugu, te podatak iz istraživanja Unicefa iz 2015. godine  koji pokazuju da skoro polovina zaposlenih u prosveti smatra da je najveći problem inkluzije u obrazovanju upravo mali broj ličnih pratilaca, jasno je da je Kruševac primer dobre prakse – kao grad koji pruža ovu uslugu i nema dece na listi čekanja. Inače, poslednja zvanična statistika kaže da na ličnog pratioca u Srbiji čeka 290 dece sa smetnjama u razvoju.

Kome je namenjena usluga ličnog pratioca

– Usluga ličnog pratioca  namenjena je deci sa invaliditetom koja su uključena u sistem redovnog obrazovanja. Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške,  radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Lični pratilac je dostupan detetu sa invaliditetom kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima tokom ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada, radi lakšeg funkcionisawa deteta.  Istovremeno, usluga predstavlja i predah roditeljima koji su ranije vodili celodnevnu brigu o deci- objašnjava Nevena Mijajlović, socijalna radnica.

Pravo na uslugu ličnog pratioca trenutno koristi 109 dece ometene u razvoju, za 61 više nego u februaru prošle godine, kada je ova usluga i zaživela u Kruševcu. U Centru za socijalni rad ističu da se rad ličnih pratilaca  kontroliše redovno, da su roditelji zadovoljni uslugom koju njihova deca dobijaju, kao i da trenutno na čekanju nema dece koja ispunjavaju uslove za korišćenje ove usluge Roditelji dece ometene u razvoju koji su ranije obavljali uslugu ličnog pratioca svog deteta i za to dobijali određenu nadoknadu iz gradskog budžeta, od prošle godine to više ne mogu. Umesto njih to sada rade…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Od 123 brisa ni jedan pozitivan na koronu

Među 123 brisa iz Rasinskog okruga, uzorkovanih 29.i 30. maja, ni jedan nije pozitivan na koronu, pokazuju podaci nadležnih službi. ...

Objavljeni konkursi za subvencije za zapošljavanje

Grad Kruševac i Nacionalna služba za zapošljavanje objavili su danas javne pozive za učestvovanje u šest različitih programa podrške zapošljavanju ...

Testiranje kolektivnog imuniteta na koronu

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje sutra će biti testirano prvih pet porodica odabranih metodom slučajnog uzorka, u okviru studije ...

Novine GRAD na “čašici” razgovora sa čitaocima

U okviru projekta Local Press Laboratorija koji se realizuje uz podršku Asocijacije lokalnih medija Local press i organizacije Free Press ...

Od sutra novo popuštanje mera

Do hiljadu ljudi na otvorenom  mestu a do 100 u zatvorenom prostoru, neke su od predviđenih mera popuštanja, prethodno donetih ...